AFGELOPEN - Starttraject borgen van immaterieel erfgoed

Hoe ga je aan de slag met het borgen van jouw traditie(s), rituelen, gewoontes, …? 

In een reeks van 4 vormingsmomenten zet Werkplaats immaterieel erfgoed jouw erfgoedgemeenschap (verder) op weg met de zorg voor je erfgoedpraktijk en het bewust doen verder leven ervan. Je krijgt zicht op het beleid en de sector rond immaterieel erfgoed, en we werpen samen een eerste blik op praktijkgerichte vragen, tips, werkvormen en oplossingen waarmee jouw erfgoedgemeenschap nadien zelf verder aan de slag kan gaan.

Voor wie?

Deze training richt zich tot betrokkenen die zich willen inzetten voor hun immaterieel-erfgoedpraktijk: erfgoedgemeenschappen die geïnteresseerd zijn in het bewust verder laten leven van hun traditie(s), gewoontes, rituelen, …, die klaar zijn om bij te leren én om hun handen uit de mouwen te steken! 

Wanneer?

De sessies gaan door op een woensdagnamiddag, telkens van 13u30-17u00. 

 • 19 april 2023 // Sessie 1: Introductie
 • 26 april 2023 // Sessie 2: Het belang van de erfgoedgemeenschap
 • 3 mei 2023 // Sessie 3: Borgen? En…actie! Stap 1
 • 10 mei 2023 // Sessie 4: Borgen stap 2 & Richting de toekomst
 • 3 juni 2023 // Extra sessie: Leve immaterieel erfgoed! - dag (hele dag)

(programma zie hieronder)

Waar?

De sessies gaan fysiek door bij Werkplaats immaterieel erfgoed, op een kleine 10 minuutjes wandelen van Brussel-Zuid (“Tailors Factory” - Emile Feronstraat 153, 1060 Sint-Gillis). 

Leve immaterieel erfgoed!-dag gaat door in het Gents Universiteitsmuseum (“GUM” - Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35, 9000 Gent) op 10 minuutjes van Station Gent Sint-Pieters. 

Hoe? 

Binnen de eerste 2 sessies geven we een inleiding in het borgen van immaterieel erfgoed, wijzen we de weg in het huidige Vlaamse beleid en stellen we praktische handvaten en tools voor. 

Met deze handvaten en tools gaan we tijdens de volgende 2 workshops aan de slag. Toegepast op eigen vragen, noden en context kijken we hoe we jullie verder op weg kunnen helpen met het bewust borgen van jullie immaterieel erfgoed. 

De laatste ‘sessie’ gaat door op Leve Immaterieel Erfgoed!-dag op 3 juni 2023 in het Gents Universiteitsmuseum (Gent), waar ons een dag vol feest, ontmoeting en inspiratie wacht! 

Hoe inschrijven? 

Minimum 2 - maximum 3 personen per erfgoedgemeenschap/praktijk. Gelieve van elke deelnemer de naam en het email-adres door te geven via onderstaand formulier of stuur een mailtje naar louise@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be om je in te schrijven. 

Opgelet:

Er zijn maximum 15 plaatsen. 
Inschrijven kan tot en met 31 maart 2023.

Inhoudelijke vragen? 

Daarvoor kan je terecht bij terecht bij Shana Van Hauwermeiren (Stafmedewerker borgen & participatie)

Programma:

Sessie 1:
woensdag 19 april 2023

Introductie. In deze eerste sessie leren we elkaars immaterieel-erfgoedpraktijk kennen. We bespreken wat immaterieel erfgoed is en wat het niet is, en laten we je kennismaken met verschillende tools om je werk rond jouw praktijk te versterken. Daarnaast krijg je een introductie tot het beleid rond immaterieel erfgoed in Vlaanderen en lichten we de werking van het platform immaterieelerfgoed.be toe.

Sessie 2:
woensdag 26 april 2023

Het belang van de erfgoedgemeenschap en de betekenis van jouw erfgoedpraktijk. Samen aan de slag met het waarderen van (jouw) immaterieel-erfgoed(praktijk). Wie is jouw erfgoedgemeenschap? Hoe breng je samen met hen de betekenis en de waarde van jouw erfgoed in kaart? De methode om immaterieel erfgoed te waarderen biedt inzicht in wat jouw erfgoedgemeenschap betekenisvol vindt aan het erfgoed dat ze koestert.

Sessie 3:
woensdag 3 mei 2023

Borgen!? En…actie! (stap 1) Tijden veranderen, mensen ook. Onderneem actie om je erfgoed een toekomst te geven! Je erfgoed veilig stellen en doen verder leven, dat noemen we borgen. Samen bekijken we wat dat kan inhouden. 

Sessie 4:
woensdag 10 mei 2023

Borgen?! (stap 2) & Richting de toekomst. We bekijken samen met jullie welke manieren er bestaan om je immaterieel-erfgoedpraktijk te borgen, en bieden je inspirerende voorbeelden. Daarna reflecteren we samen op het afgelegde traject en nemen een kijkje naar de mogelijke stappen die in de toekomst ondernomen kunnen worden om jullie immaterieel-erfgoedpraktijk te borgen. 

Sessie 5:
zaterdag 3 juni 2023

Leve Immaterieel erfgoed! Een dag voor iedereen die betrokken is bij immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Een ontmoetingsmoment vol inspiratie uit de praktijk en het vieren van immaterieel erfgoed! 

Schrijf je hier in

 • {{ error }}
 • {{ error }}
 • {{ error }}
 • {{ error }}
 • {{ error }}
 • {{ error }}

Schrijf nog een persoon in
Nog %s vrije plaatsen

Starttraject borgen 2023 voorjaar | © Werkplaats immaterieel erfgoed