Starttraject borgen van immaterieel erfgoed (voorjaar 2024)

- VOLZET -

Hoe ga je aan de slag met het borgen van jouw traditie(s), rituelen, gewoontes, …? 


In een
reeks van 4 vormingsmomenten zet Werkplaats immaterieel erfgoed jouw erfgoedgemeenschap (verder) op weg met de zorg voor je erfgoedpraktijk en het bewust doen verder leven. Je krijgt zicht op het beleid en de sector rond immaterieel erfgoed, en we werpen samen een eerste blik op praktijkgerichte vragen, tips, werkvormen en oplossingen waarmee jouw erfgoedgemeenschap nadien zelf verder aan de slag kan gaan.

Voor wie? 

Deze gratis training richt zich tot betrokkenen die zich willen inzetten voor hun immaterieel-erfgoedpraktijk: erfgoedgemeenschappen die geïnteresseerd zijn in het bewust verder laten leven van hun traditie(s), gewoontes, rituelen, …, die klaar zijn om bij te leren én om hun handen uit de mouwen te steken! 

Wanneer?

De sessies gaan door op een woensdagnamiddag, telkens van 13u30 - 17u00. 

  • 8 mei 2024 // Sessie 1: Introductie
  • 15 mei 2024 // Sessie 2: De betekenis van jouw ergoedpraktijk
  • 22 mei 2024 // Sessie 3: Borgen? En…actie! Stap 1
  • 29 mei 2024 // Sessie 4: Borgen stap 2, workshop communiceren & richting de toekomst

(volledig programma: zie hieronder)

Waar?

De sessies gaan fysiek door bij Werkplaats immaterieel erfgoed, op een kleine 10 minuutjes wandelen van Brussel-Zuid (“Tailors Factory” - Emile Feronstraat 153, 1060 Sint-Gillis). 

Hoe?

Binnen de eerste 2 sessies geven we een inleiding in het borgen van immaterieel erfgoed, wijzen we de weg in het huidige Vlaamse beleid en stellen we praktische handvaten en tools voor. 

Met deze handvaten en tools gaan we tijdens de volgende 2 workshops aan de slag. Toegepast op eigen vragen, noden en context kijken we hoe we jullie verder op weg kunnen helpen met het bewust borgen van jullie immaterieel erfgoed. 

Deze lesmomenten worden aangevuld met (beperkt) thuiswerk van de voorgestelde tools en handvaten.

Hoe inschrijven?

Minimum 2 - maximum 3 personen per erfgoedgemeenschap/praktijk. Gelieve van elke deelnemer de naam en het email-adres door te geven via onderstaand formulier of stuur een mailtje naar shana@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be om je in te schrijven. 

Maximum 15 plaatsen. 

Inschrijven kan tot en met 1 mei 2024.

Inschrijving is gratis, het certificaat van voltooiing wordt uitgedeeld na het bijwonen van alle sessies.

Inhoudelijke vragen?

Daarvoor kan je terecht bij terecht bij Shana Van Hauwermeiren (Stafmedewerker borgen & participatie)

Programma

Sessie 1:
woensdag 8 mei 2024
Introductie. In deze eerste sessie leren we elkaars immaterieel-erfgoedpraktijk kennen. Een introductie tot immaterieel erfgoed, de zorg en het beleid errond. We laten je kennismaken met het platform immaterieelerfgoed.be en de tools die je nodig hebt om je werk rond jouw praktijk te versterken.
Sessie 2:
woensdag 15 mei 2024
De betekenis van jouw erfgoedpraktijk. Wat is jouw praktijk precies, en welke waarden hecht jij - maar ook anderen - hieraan? Hoe beschrijf je en breng je dit alles in kaart? In de tweede sessie maken we kennis met het waarderen van immaterieel erfgoed.
Sessie 3:
woensdag 22 mei 2024
Borgen!? En…actie! (stap 1) Tijden veranderen, mensen ook. Onderneem actie om je erfgoed een toekomst te geven! Je erfgoed veilig stellen en verder doen leven, dat noemen we borgen. Samen bekijken we wat dat kan inhouden.
Sessie 4:
woensdag 29 mei 2024
Borgen?! (stap 2) & Richting de toekomst. In deze laatste sessie bekijken we op welke manieren je jouw praktijk, kennis en kunde kan borgen. We bieden inspirerende voorbeelden, en een presentatie “Communiceren over jouw erfgoedpraktijk”. Daarna reflecteren we samen op het afgelegde traject en nemen een kijkje naar de mogelijke stappen die in de toekomst ondernomen kunnen worden om jullie praktijk te borgen.

 

Schrijf je hier in

  • {{ error }}
  • {{ error }}
  • {{ error }}
  • {{ error }}
  • {{ error }}
  • {{ error }}

Schrijf nog een persoon in
Nog %s vrije plaatsen