Studiedag Zorgen voor Morgen

Over dit agenda-item
De Agenda van immaterieelerfgoed.be deelt het aanbod aan opleidingen, evenementen en activiteiten rond het borgen van immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
Je vindt hier activiteiten van Werkplaats immaterieel erfgoed, Departement Cultuur Jeugd Media, alsook van organisaties in het brede netwerk rond immaterieel erfgoed.
Deze activiteit wordt in onderlinge overeenkomst met de initiatiefnemers op deze Agenda bekend gemaakt.


Immaterieel erfgoed is er in alle soorten en maten. Het kan van alles zijn. Daarom wordt het vaak in deelverzamelingen, zogenaamde ‘domeinen’, ondergebracht. Het kunnen praktijken zijn rond: vertellen en taalgebruik, muziek en podiumkunsten, rituelen en feesten of gebruiken, natuur en landbouw, sport en spel, eten en drinken of ambacht, vakmanschap of techniek. Of geen van dat alles. Of van alles iets.

De studiedag 'Zorgen voor Morgen' linkt onder meer aan religieus immaterieel erfgoed.

 

Zorgen voor morgen: Bouwen aan een knooppunt van verhalen

Verhalen, geschiedenis en ervaringen — ze zijn onlosmakelijk verbonden met het religieus erfgoed in onze samenleving. Die verhalen delen kan op talloze manieren, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het inzetten van nieuwe technologieën of het vinden van financiering. Laat je tijdens deze studiedag informeren, inspireren en enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan met dit waardevolle, religieuze erfgoed.
 

Programma 

9u15

Onthaal met koffie

10u00

Welkom en inleiding

10u10

Sessie 1: Immaterieel erfgoed. Pelgrimage en verhalen.

Immaterieel erfgoed leeft: het zijn praktijken en tradities die tot op vandaag in beweging zijn. Ze zijn vaak nauw verbonden met religieuze plekken en dragen bij aan de rijke verhalen en geschiedenis ervan. Immaterieel erfgoed biedt kansen om die verhalen te vertellen, om verbinding te creëren tussen erfgoed, gemeenschappen en het brede publiek.

Tijdens deze sessie duiken we dieper in het erfgoed en pelgrimage. We doen dat aan de hand van een concrete casestudy: de pelgrimage naar Scherpenheuvel.

Sprekers: Julie Aerts (PARCUM) en Luc Van Hilst (Basiliek Scherpenheuvel)

10u50

Sessie 2: Ontsluiting van religieus erfgoed en de erfgoedapp.

Religieuze sites zijn knooppunten van verhalen, knooppunten waar mensen kunnen stilstaan, ontdekken, zich kunnen verwonderen en nog zoveel meer. Maar hoe krijg je die verhalen tot bij deze mensen?

Tijdens deze sessie helpen we je op weg met een kort overzicht van verschillende mogelijkheden van ontsluiting en geven we een inkijk in de erfgoedapp en waarvoor deze allemaal kan ingezet worden.

Sprekers: Lotte Renard (PARCUM) en Bram Wiercx (FARO)

11u30

Sessie 3: Financiering en growfunding

Het vertellen van verhalen en het betrekken van een publiek vergt de nodige middelen. Maar hoe vind je je weg binnen het vaak complexe subsidielandschap? En welke andere financieringskanalen zijn er beschikbaar? De case van Growfunding biedt concrete inzichten en praktische handvaten om je project duurzaam te ondersteunen.

Sprekers: Bert Van der Veken (PARCUM) en Charlotte Brandsma (Growfunding)

12u10

Vragen

12u30

Broodjeslunch Campus Carolus

13u30

Namiddagbezoeken, keuze uit: Brabantse Olijfberg en Sint-Pauluskerk OF Sint-Jacobskerk en Carolus Borromeuskerk (keuze maken in inschrijfformulier)

16u30

Voorzien einde

 

Praktische info 

 

Contact

Deze activiteit wordt georganiseerd door Parcum (museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Vlaanderen)
Heb je vragen hierover? Stuur een mailtje naar julie@parcum.be