Vorming // Distill-a-thon

Wie het over jenever heeft, moet het ook over jeneverstokerijen hebben. Om de historiek van deze bedrijven niet enkel in het museum, maar ook digitaal in de kijker te zetten, organiseert het Jenevermuseum en haar partners een reeks van distill-a-thons.

Dat zijn schrijfsessies waarin we de vele verhalen over jeneverstokerijen, uit verleden en heden, naar Wikipedia overbrengen. We maken je niet alleen wegwijs in de online encyclopedie, maar je krijgt ook de kans om in de wereld van de jeneverstokerijen te duiken en jouw kennis te delen en meer bekendheid te geven.

Verlekkerd op jenever en zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere distill-a-thons!

Deze eerste 3 distill-a-thons focussen op stokerijen in Limburg en vinden steeds plaats in het Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt.

  • Distill-a-thon 1: 4 oktober 2023 van 11u tot 17u , incl. broodjeslunch en facultatieve rondleiding door de expo ‘IJzersterk. Belgische emailborden voor sterkedrank’ 
  • Distill-a-thon 2: 17 oktober 2023 van 13u30 tot 17u 
  • Distill-a-thon 3: 25 november 2023 van 13u30 tot 17u 

De volgende 3 distill-a-thons focussen op stokerijen in Oost-Vlaanderen en vinden op diverse locaties plaats.  

  • Distill-a-thon 4: 7 december 2023 van 10u30 tot 17u in Abdij Maagdendale, Maagdendale 31, 9639 Oudenaarde 
  • Distill-a-thon 5: donderdag 25 Januari 2024 van 9u-17u in Stokerij Filliers, Leernsesteenweg 5, 9800 Deinze isw met Erfgoedcel Leie Schelde.
  • Distill-a-thon 6: 1 februari 2024 van 15u00 tot 19u in Industriemuseum, Minnemeers 10, 9000 Gent 

Begeleiders

Inge Huskens en Joanie Dehullu (Jenevermuseum Hasselt), Geert van Pamel (Wikimedia Belgium), Lisa Tijtgat en Hendrik Vandeginste (Histories)

Prijs

Gratis

Extra informatie

  • Indien je een laptop, oplader en muis hebt, gelieve deze mee te brengen.
  • Voor meer informatie kan je terecht bij Inge Huskens of inge.huskens@hasselt.be.

Doelgroep

Iedereen die wil meehelpen om informatie over jeneverstokerijen aan een ruimer publiek bekend te maken. Ervaring met schrijven voor Wikipedia is niet vereist.

Organisatie en partners

Deze sessies kaderen in het subsidieproject ‘Belgische stokerijen als LOD via Wiki-platformen’ en zijn een samenwerking van het Jenevermuseum, meemoo, het Industriemuseum, Histories, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de erfgoedcellen Zender, Erfgoedlab, erfgoedcel Brussel, Leie Schelde, Zuidwest en Vlaamse Ardennen. 

Inschrijven

  • Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht via de inschrijvingsformulieren: inschrijvingsformulier distill-a-thons Limburg 
  • Voor de distill-a-thons Oost-Vlaanderen volgt inschrijving op een later moment. Bij interesse, neem alvast contact op via inge.huskens@hasselt.be 
  • Het is mogelijk om je in te schrijven voor meerdere distill-a-thons, maar dit is niet noodzakelijk.
     
 

Meester en leerling aan de slag tijdens de 'ruwstook' | © Kris Van de Sande