Workshops ‘Een schot in de roos! Hoe zet je in op het inventariseren van schutterserfgoed?’

In een reeks van drie workshops gaan we dieper in op het inventariseren van schutterserfgoed. Heb je zelf heel wat schutterserfgoed (vlaggen, tinnen borden, zilveren breuken…), maar weet je niet goed wat je ermee kan doen? Krijg je graag een overzicht van je gildebezit en ontdek je graag wat de voordelen zijn van een overzicht? Documenteer je ook graag de tradities en gebruiken die bij objecten horen?

Je komt het allemaal te weten tijdens de praktijkgerichte workshops waar we in drie avonden stilstaan bij de inventarisatie van schutterserfgoed: vanaf de voorbereiding tot een afgewerkt document en de vele toepassingen ervan.

Na de workshops heb je ook iets bijgeleerd over je gildebezit. We stellen onze nieuwe handleiding over het inventariseren van schutterserfgoed voor en gebruiken ze als leidraad tijdens de workshops. De handleiding wordt volledig digitaal ter beschikking gesteld en laat je toe om na de workshops verder te gaan.

Lesgevers

  • Lisa Tijtgat (Histories)
  • Frea Vancraeynest (Histories)
  • Hendrik Vandeginste (Histories)

Waar en wanneer?

5 reeksen van drie workshops (in elke provincie één reeks). Het gaat telkens over drie verschillende workshops die samenhangen in een reeks. Je schrijft je dus in voor de volledige reeks. Voor 2023 starten we met Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De andere provincies komen in 2024 aan de beurt.

Oost-Vlaanderen: telkens van 19u30 tot 21u

Adres: Leebeekstraat 2, 9052 Gent (Maaltebrugge-Park)

  • Workshop 1: Donderdag 5 oktober 2023 – KG de Ware Vrienden van Sint-Sebastiaan Gent
  • Workshop 2: Maandag 16 oktober 2023 – KG de Ware Vrienden van Sint-Sebastiaan Gent
  • Workshop 3: Donderdag 26 oktober 2023 – KG de Ware Vrienden van Sint-Sebastiaan Gent

West-Vlaanderen: telkens van 19u30 tot 21u

  • Workshop 1: Dinsdag 7 november 2023 – Koninklijke Handbooggilde Sint-Joris Boezinge (adres: lokaal naast Agri Sweertvaegher, Diksmuidseweg 506, 8904 Boezinge)
  • Workshop 2: Dinsdag 21 november 2023 – Koninklijke Handbooggilde Sint-Joris Boezinge (adres: lokaal naast Agri Sweertvaegher, Diksmuidseweg 506, 8904 Boezinge)
  • Workshop 3: Dinsdag 28 november 2023 – Koninklijke Handboogmaatschappij Willem Tell Oostende (adres: Sportparklaan Gebouw M 8400 Oostende)

Prijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt 12 euro voor de volledige reeks en 5 euro per workshop voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 35 euro voor de volledige reeks en 15 euro per workshop. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod deel te nemen, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Frea Vancraeynest op frea.vancraeynest@histories.be of op telnr. 0495 56 12 48.

Doelgroep

Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die schutterserfgoed in zijn collectie heeft en hier een inventaris van wil opmaken. In eerste instantie richten we ons tot de schuttersgilden zelf met deze reeks. Een aantal plaatsen zijn dan ook voorbehouden voor schuttersgilden.

Organisatie en partners

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.