Samen leren over immaterieel erfgoed

Er valt heel wat te ontdekken en te leren over het borgen van immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed helpt je daarbij graag op weg.

Als aanspreekpunt en gangmaker voor levend erfgoed in Vlaanderen ondersteunen we erfgoedgemeenschappen, erfgoedprofessionals en geïnteresseerden bij het zorg dragen voor immaterieel erfgoed. Ons aanbod bestrijkt alle domeinen en thema’s van immaterieel erfgoed, en is afgestemd op uiteenlopende noden en ervaringen.

Ons aanbod: leren op ieders maat

Basiskennis en verdieping

We bieden een breed basisaanbod rond immaterieel erfgoed en borgen. Je maakt kennis met de fundamenten van immaterieel-erfgoedzorg en kan je verder verdiepen via gespecialiseerde vormingen en sessies, methodieken en trajecten.


Voor diverse doelgroepen

Ons aanbod richt zich tot iedereen die met immaterieel erfgoed aan de slag is: erfgoedbeoefenaars, erfgoedprofessionals of geïnteresseerden. Of je nu net start of al veel ervaring hebt, je vindt steeds een aanbod dat aansluit bij je vragen en interesses.


Leren, delen en samenwerken

Bij Werkplaats immaterieel erfgoed vertrekken we vanuit de filosofie van lerende netwerken*. Leren is een gedeeld proces waarin iedereen bijdraagt met eigen kennis en ervaring. Zowel erfgoedbeoefenaars als -professionals zijn experten van hun eigen praktijk, en in de ontmoeting met anderen ontstaan nieuwe inzichten. Zo versterken we samen het draagvlak en de toekomst van immaterieel erfgoed.

Een divers aanbod

Basisinformatie en eerste kennismaking

Lerende netwerken rond gedeelde vragen

Samen met het netwerk 

Naast ons aanbod, zijn er in Vlaanderen ook vele partners actief die gespecialiseerd een vormingsaanbod en ondersteuning bieden binnen hun eigen werkingsgebied. Je vindt hen terug op onze netwerkpagina.

Blijf op de hoogte 

Op onze agenda vind je alle actuele vormingen, activiteiten en evenementen rond het borgen van immaterieel erfgoed in Vlaanderen.  

*Lerende netwerken en immaterieel erfgoed: een natuurlijke match  

Bij Werkplaats immaterieel erfgoed vertrekken we vanuit het idee dat leren geen eenrichtingsverkeer is, maar een gedeeld proces.

Of je nu erfgoedbeoefenaar bent, als professional rond erfgoed werkt of gewoon nieuwsgierig bent:
iedereen brengt waardevolle ervaring mee.

In lerende netwerken brengt iedereen zijn eigen praktijkkennis, bagage en inzichten mee.
Iedereen is tegelijk leraar én leerling. Als netwerk bouwen we daardoor nieuwe inzichten op, en versterken we het draagvlak en de toekomst van immaterieel erfgoed.

Dit alles vertrekt vanuit het vertrouwen dat leren vooral gebeurt door
samen te doen, te delen en elkaar te inspireren.

We creëren leeromgevingen waarin mensen
op hun eigen tempo en volgens hun eigen noden en interesses kunnen bijleren, ondersteund door het team van de Werkplaats. Soms betekent dat samenkomen in een vorming of workshop, soms individueel leren of advies krijgen. Maar altijd staat de uitwisseling van praktijkervaringen over immaterieel erfgoed centraal.