Accordeononderhoud en -herstel

Bram Van Weverberg treedt op als professioneel accordeonspeler en geeft ook les in het deeltijdskunstonderwijs. Hij ondervindt dat er tijdens zijn conservatoriumopleiding te weinig aandacht werd besteed aan het correct onderhouden van de accordeon. Diezelfde verzuchting merkt hij ook bij andere accordeonspelers.

Bram maakt daarom gebruik van een meester-leerlingbeurs om antwoord te vinden op zijn vragen: “Hoe kan ik mijn accordeon duurzaam onderhouden”? “Hoe kan ik mijn accordeon het best schoonmaken?”, “Hoe kan ik zelf kleine herstellingen uitvoeren aan mijn instrument?”.  Twee jaar lang gaat Bram in de leer bij Casper Burkhardt. Hij trekt vier dagen per maand de grens over om aan de slag te gaan in het atelier van die Nederlandse accordeonbouwer en -hersteller.

Casper leerde het vakmanschap van de accordeonhersteller in Italië en bezoekt nog regelmatig de Italiaanse fabrieken om zijn kennis up-to-date te houden. Zijn eigen herstelatelier bestaat ondertussen meer dan 20 jaar en lokt klanten van over heel de wereld. Casper bouwt ook zelf instrumenten. Onlangs ontwikkelde hij een kleine ge-3D-printe accordeon voor kleuters.

Met Caspers hulp doorgrondt Bram de accordeon en leert hij het muziekinstrument beter te begrijpen. Daardoor kan hij zelf instaan voor het basisonderhoud van zijn accordeon en verslijt die minder snel. Dankzij een sterker inzicht in de mechaniek, kan Bram ook kleine herstellingen uitvoeren aan zijn instrument. Zo hoeft hij zijn accordeon niet telkens te missen omdat die naar een hersteller moet. De opgedane kennis wil Bram delen met zijn leerlingen en zijn collega-accordeonisten. Zo kunnen ook zij hun accordeon duurzaam onderhouden.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 12 december 2024

Domein

Muziek en podiumkunsten