Ars longa, vita brevis

Sinds zijn kindertijd heeft beroepskunstenaar Dieter De Backer een grote interesse in kleur en kleurencombinaties. In de loop der jaren raakte hij gefascineerd door glaskunst en na een bezoek aan “Saint-Chapelle” in Parijs, was de liefde compleet. Hij ging opzoek naar een meester die hem het glazenierambacht kon leren.

Zo kwam hij terecht bij Marc De Neve van Vitrotech bvba. Marc is gespecialiseerd in restauratie van glas in lood en gebrandschilderd glas. Tijdens zijn carrière restaureerde Marc reeds het glas van meer dan 250 kerken, kathedralen, musea en openbare gebouwen.

Momenteel wordt het ambacht van glazenier nergens meer in zijn totaliteit aangeleerd. Nochtans zullen we ook in de toekomst erfgoed moeten blijven restaureren en bewaren. Marc was dan ook enorm enthousiast toen het meester-leerling beurstraject hem de kans bood om zijn ambacht aan Dieter door te geven. Op die manier gaat z’n opgedane kennis niet verloren en kan het ook in de toekomst ingezet worden bij erfgoedrestauratie. Naast glasramen restaureren, wil Dieter het ambacht ook integreren in kunstwerken en nieuwe glasramen ontwerpen.

"Indien we ons cultureel erfgoed willen bewaren moeten we de praktische materie absoluut doorgeven"

Marc De Neve

Looptijd traject

19 augustus 2019 - 16 juli 2021

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek