De eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken nieuw leven geven

Dieter Dewitte is pomoloog. Hij is met andere worden een kenner van vruchtenteelt. Al 25 jaar houdt hij zich gepassioneerd bezig met het enten, oculeren, snoeien en opkweken van fruitbomen. Twee jaar geleden stichtte hij Pomko vzw op om het fruitkundig erfgoed in Vlaanderen te borgen. Eén van Dieters specialiteiten is het kweken van leifruitbomen. Dat zijn bomen waarvan de takken in horizontale richting worden geleid. Ze vormen een soort haag op stammen en zorgen voor privacy en zonwering. Het telen van leifruitbomen is een hovenierskunst die nut en schoonheid verenigt en een belangrijke plaats in de Vlaamse geschiedenis kent. De hedendaagse machinegerichte fruitteelttechnieken hebben de oude kweek- en snoeitechniek echter verdrongen, waardoor leifruitbomen nog maar op enkele plaatsen te bewonderen zijn.

Om het rijke ambacht van de leifruitkweek niet verloren te laten gaan, deelt Dieter zijn kennis en kunde met Paulien Vanhauwere, Lut Luytens en Paul-Emile Dewulf. Zij gaan 20 maanden bij hem in de leer. Alle drie de leerlingen zijn bezield door de fruitteelt. Lut en Paul-Emile zijn vrijwilligers bij Pomko vzw. Paulien is medeoprichtster van Tree-Hive; een organisatie die focust op het in stand houden van het cultuurhistorisch landschap en gespecialiseerd is in het beheer van hoogstamfruitbomen.

Tijdens het leertraject ontdekken de leerlingen verschillende aspecten van het vakmanschap zoals, de selectie van fruitrassen, ent- en oculeertechnieken, kennis van onderstammen, snoeitechnieken, leidtechnieken en het onderhoud van de leifruitbomen. De opgedane kennis hopen ze verder te kunnen doorgeven. Samen met Pomko vzw willen ze een breed publiek enthousiast maken over de leifruitteelt.

Looptijd traject

15 januari 2024 - 15 september 2025

Domein

Natuur en landbouw

Meester

  • Dieter Dewitte

Externe links