De linotypist in de 21ste eeuw

De Linotype is een zetmachine die eind 19de eeuw werd uitgevonden en voor een revolutie in de drukkunst zorgde. Tot de jaren 80 werden Linotypes gebruikt om teksten te zetten. Door de opkomst van modernere technologieën verdwenen ze uit de drukkerijen. Nu zijn de zetmachines technologisch erfgoed. Ze speelden een belangrijke rol in onze culturele ontwikkeling. Door het gebruik van een toetsenbord, werd het zetten van letters versneld en konden drukklare teksten vlotter geproduceerd worden. Zo droegen Linotypes bij tot de toename van de geletterdheid, de verspreiding van kennis en de persvrijheid.

Clément Mortier behoort tot de laatste generatie linotypisten die de stiel leerden in het vakonderwijs. In de jaren 70 werkte hij als linotypist in een drukkerij. Na zijn carrière in de publieke sector werd hij vrijwilliger in het Industriemuseum in Gent. Daar bedient hij de zetmachines en laat hij museumbezoekers kennismaken met het werk van de linotypist.

Het Industriemuseum heeft een goede samenwerking met het onderzoekslaboratorium READSEARCH van PXL-MAD School of Arts in Hasselt. Dat labo verkent de grenzen van leesbaarheid en ontwikkelt praktische en typografische leesbaarheidsstudies. Ann Bessemans en Kevin Bormans zijn er leesbaarheidsonderzoekers.

Ann en Kevin gaan twee jaar lang bij Clément in de leer. Zo maakt hij van hen volleerde linotypisten. Ann en Kevin hebben een passie voor typografie. Ze geloven dat het beheersen van het vakmanschap van de linotypist hen betere vormgevers maakte. Ze willen de Linotype een plaats geven in de digitale wereld en hun verworven kennis delen met studenten Grafisch Ontwerp.

Looptijd traject

1 maart 2023 - 1 maart 2025

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek