De mysterieuze wereld van het maken van cymbalen en de geheimen rond hun bronslegering

De meester in dit unieke leertraject is Benan Gungor, een ervaren cymbalenmaker met 25 jaar expertise (sinds 1997). Hij heeft het volledige leertraject doorlopen in Istanbul bij verschillende meesters, waaronder bij Bosphorus Cymbals en Impression Cymbals. Recentelijk is hij ook eigenaar geworden van het merk Impression Cymbals, waarmee hij zijn stempel drukt op de evolutie van cymbalenklanken.

De leerling is Julian Vleminckx, een gedreven autodidactische cymbalenmaker die in zijn tienerjaren een diepe interesse heeft ontwikkeld voor het ambacht. Julian heeft zelfstandig geëxperimenteerd met oude cymbalen en een atelier in Antwerpen opgezet om zijn passie serieus te nemen. Zijn verlangen om diepgaand vakmanschap te verwerven heeft hem geleid naar Benan Gungor en dit leertraject.

Samen zullen ze het vakmanschap van cymbalen maken beoefenen, met de focus op de mysterieuze wereld van cymbalen en de geheimen rond hun bronslegering. Dit omvat niet alleen het beheersen van verfijnde hamertechnieken en het ambachtelijk draaien van cymbalen, maar ook het ontrafelen van de subtiele nuances van de B20 bronslegering (een legering samengesteld uit 80% koper en 20% tin) om unieke klanken te boetseren. Samenbrengen meester en leerling ook regelmatige bezoeken aan cymbaalfabrieken in Istanbul, om de rijke geschiedenis en cultuur van het vakmanschap te verkennen.

Looptijd traject

1 maart 2024 - 28 februari 2026

Domein

Muziek en podiumkunsten, Ambacht, vakmanschap en techniek