Glas-in-lood voor de toekomst!

Meer dan 30 jaar geleden begon John Dierickx te experimenteren met glas-in-loodcreaties en ontwikkelde hij zich tot een ambachtsman. In 1991 maakte John van zijn hobby zijn beroep en stichtte Studio Artglas. Die firma groeide uit tot een gerenommeerd glas-in-loodatelier dat garant staat voor unieke en handgemaakte creaties. John ontwerpt er glaspanelen voor onder meer privéwoningen, kantoorgebouwen, handelszaken en horecagelegenheden. Kenners beschouwen hem als een van de allerbeste glas-in-loodkunstenaars.

Met zijn pensioen in zicht, zocht John naar een opvolger. Die vond hij in Stefan Vanderick, een ondernemer met ervaring in de houtsector. Stefan wil Johns nalatenschap levend houden door zijn bedrijf en medewerkers een toekomst te geven. Daarnaast wil hij zich het vakmanschap van de glas-in-loodkunstenaar eigen maken. Hij gaat daarom 22 maanden bij John in de leer. Onder het toeziend oog van zijn leermeester ontdekt Stefan wat het is om zelf glasramen te bouwen.

John maakt tijd vrij om zijn opvolger op te leiden want de bestaande glas-in-loodcursussen focussen louter op basisvaardigheden en zijn te weinig praktijkgericht. John combineert theorie met veel praktijkoefeningen. Hij leert Stefan niet alleen de technieken van de glaskunst maar dompelt hem ook onder in de werking van het atelier. Samen bezoeken ze architecten, designers en ambachtelijke glasblazers, en bouwen zo Stefans netwerk uit.

Het meester-leerlingtraject van John en Stefan maakt deel uit van een ruimer overgangstraject. Na een transitieperiode van 3 tot 5 jaar neemt Stefan Studio Artglas volledig over. John kan dan met een gerust hart op pensioen gaan, wetend dat het voortbestaan van zijn bedrijf verzekerd is.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 1 oktober 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek