Het borgen van het borstelambacht: procedés en machinegebruik

In Izegem ontstaat een uniek meester-leerlingtraject. Meester Ludo Colpaert, een ervaren borstelmaker met een levenslange toewijding aan het vak, deelt zijn passie met leerling Koen Vandommele. Koen, geïnspireerd door zijn familiegeschiedenis in de borstelnijverheid, wil alle ambachtelijke technieken van de borstelmakerij beheersen. Zijn motivatie? Het behoud van expertise voor de toekomstige generaties en het voorkomen van het verlies van waardevolle kennis in de sector.

Museum Eperon D'or in Izegem is doordrenkt van de rijke geschiedenis van ambachtelijke borstelmakerij. Daarom is het de perfecte setting voor dit meester-leerlingtraject. In het museum verkennen meester en leerling de ambachtelijke praktijken van de borstelmakerij. Ze verdiepen zich in de complexe machines die de evolutie van de 19e eeuw tot de jaren 1980 weerspiegelen. Leerling Koen doet er hands-on ervaring op, begeleid door meester Ludo en externe vakmensen.

Tijdens het leertraject demonstreren meester en leerling niet alleen de werking van de vijf oudste borstelmachines in het museum. Ze voeren ook reparaties uit om het erfgoed te behouden. Daarnaast verdiepen ze zich in de productie van diverse borstels, zoals huishoud-, kleer- en schilderborstels. Museum Eperon D’Or fungeert als inspirerende omgeving waar vakmanschap tot leven komt en waar de historische wortels van de borstelmakerij worden gekoesterd en doorgegeven aan volgende generaties.

Looptijd traject

1 januari 2024 - 31 december 2025

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek