Ambachtelijk jenever- en likeurstoken

Het Jenevermuseum in Hasselt herbergt een van de laatste authentieke negentiende-eeuwse stoomstookinstallaties. Meester-stoker Jan Kempeneers restaureerde de installatie met hulp van experts en maakte ze operationeel.

Met Jan als stoker produceert het museum nu al dertig jaar zijn eigen graanjenever volgens historische recepturen. Jan heeft drie decennia ervaring en is de enige die met de stoomstookinstallatie kan werken. Cruciaal voor het voortbestaan van het vakmanschap is het registreren en borgen van Jans kennis en ervaring. Dat is ook de overtuiging van leerling Steven Reekmans. Vanuit een grote interesse voor ambachtelijke jenevers volgde Steven in het verleden een aantal cursussen rond distilleren. In januari 2019 startte hij zijn twee jaar durende opleiding bij Jan in het Jenevermuseum. Tijdens het beurstraject focust Steven niet alleen op de ontwikkeling van zijn eigen kennis en kunde. Hij noteert, fotografeert en documenteert uitvoerig, om uiteindelijk te komen tot een handleiding voor het gebruik van de negentiende-eeuwse stookinstallatie. Samen met het museum zorgen Jan en Steven ervoor dat dit traditionele ambacht bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Looptijd traject

1 januari 2019 - 31 december 2020

Domein

Eten en drinken