KOMBUCHA: eeuwenoude drank, brouwen voor het nieuwe millennium!

Kombucha is een gefermenteerde Oosterse drank, gemaakt van thee, suiker, gist en bacteriën. Essentieel bij het brouwen, is de kombuchazwam of SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), een cultuur van levende bacteriën en gisten. In Azië wordt de gefermenteerde thee al millennia lang gedronken omwille van de heilzame effecten op de darmen en het immuunsysteem.

Apotheker Daniel Follebout kreeg de drank en een zwam in 1991 cadeau van een klant die de thee had ontdekt in China. Op basis van het authentieke recept vermeerderde en verfijnde Daniel de kombucha en werd daarmee de eerste professionele Belgische kombuchabrouwer. Met zijn bedrijf KOMBOEFARMA leverde hij aan alle biowinkels in het land. In samenwerking met een bio-ingenieur experimenteerde Daniel ook met melkzuurfermentatie van bio-groenten. Nu hij met pensioen is, wil Daniel zijn kennis en ervaring doorgeven aan leerlingen Ellen Vandewalle en Jana Milbou, zodat zij een lokale productie kunnen opzetten van kombucha en gefermenteerde groenten. De twee leerlingen - die elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding Biolandbouw - zullen de opgedane kennis ten volle inzetten in het kombuchabedrijf op het domein van Kasteel Rooigem te Brugge. Met de noodzakelijke ambachtelijke kennis willen zij van hun kombuchabrouwerij één van Vlaanderens belangrijkste bedrijven maken, waar kombucha en ander gefermenteerd dranken en eten met zorg en deskundigheid gemaakt en verkocht worden.

Looptijd traject

1 februari 2022 - 31 januari 2023

Domein

Eten en drinken