Leertraject Expert Letterzetten

Letterzetten is een eeuwenoude druktechniek waarbij lettertekens en karakters op de juiste plaats in de drukvorm worden verzameld om er op de boekdrukpers tekstbladzijden mee af te drukken. Letterzetten is een zeer ambachtelijke druktechniek die door de komst van nieuwe technologieën steeds minder wordt gebruikt. Het vak letterzetten wordt niet meer gegeven in drukkersopleidingen en zo dreigt de kennis ervan verloren te gaan. Nochtans behoort letterzetten tot ons cultureel erfgoed en biedt het ook artistieke mogelijkheden. Gelukkig zijn er nog enthousiastelingen die het ambacht levend houden. Zo geeft Armina Ghazaryan workshops letterzetten in het Industriemuseum in Gent en organiseert Niels Goovaerts praktijklessen over de druktechniek in zijn werkplaats in Bierbeek.

Armina en Niels hebben ervaring met letterzetten maar willen hun vakmanschap naar een hoger niveau tillen. Daarom kloppen ze aan bij Thomas Gravemaker die 50 jaar ervaring heeft als drukker en vormgever, en expert is in de boekdrukkunst. Na een internationale carrière startte Thomas in 2012 zijn eigen typografische werkplaats in Amsterdam. Hij geeft ook cursussen over alle aspecten van het zetten en drukken, en is betrokken bij internationale projecten rond typografie.

In een diepgaand leertraject deelt Thomas zijn vaardigheden met Armina en Niels. Aangezien Thomas in Amsterdam woont vindt het traject deels online plaats. Naast online sessies staan er ook 6 intensieve werkweekends op het programma. Verder besteden Armina en Niels 25 werkdagen aan zelfstudie en opdrachten. Tijdens het traject wordt gewerkt aan een publicatie die het verhaal van het leertraject vertelt en geïnteresseerden laat kennismaken met letterzetten.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 31 december 2023

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek