Lithography in flatscreen age

Cyriel Verbist is specialist in lithografie of steendruk. Hij kan niet alleen tekenen op steen maar beheerst ook de werking van historische drukpersen. Dat vakmanschap van de lithograaf dreigt te verdwijnen. Door het arbeidsintensieve en analoge karakter komt het niet meer aan bod in grafische opleidingen. De nieuwe generatie drukkers werkt digitaal. Nochtans dragen creatieve toepassingen van oude druktechnieken, in combinatie met moderne methodes, bij tot vernieuwingen in de grafische kunst. De kennis die in zijn hoofd en handen zit, wil Cyriel overdragen aan lithografen in spe. Hij doet beroep op een meester-leerlingbeurs om zijn vakmanschap te delen met Jana Vasiljevic en Tim Bruggeman.

Jana is werkplaatsverantwoordelijke voor het Grafiek- en zeefdrukatelier in LUCA School of Arts. Daar deelt ze haar kennis van analoge druktechnieken zoals zeefdruk, diepdruk en houtsnede met aanstormende kunstenaars. Alleen lithografie kent voor haar nog mysteries. Met een beurs gaat ze bij Cyril in de leer. De opgedane kennis geeft ze op haar beurt door aan haar studenten.

Beeldend kunstenaar Tim werkt met gevonden beeldmateriaal dat hij in zijn atelier herwerkt en uitdaagt. Hij verdiept zich in de thema’s van de beelden en verkent (re)productietechnieken tot hun limiet. Zo maakt hij kunstwerken die reflecteren over rollen en verschijningsvormen van beelden in onze massamediacultuur. Met Cyriels hulp wil Tim de nodige kennis ontwikkelen om lithografie te gebruiken in zijn werk.

Cyriel organiseert leermomenten in het Speelkaartenmuseum waar hij al jaren vrijwilliger is. De meester en zijn leerlingen maken er gebruik van de historische drukpersen. Museumbezoekers kunnen hen aan het werk zien.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 31 maart 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek