Mokuhanga Magic! De Japanse houtsnede als sleutel tot een meer ecologische en innoverende grafiek in Vlaanderen en Europa.

Mokuhanga is een traditionele houtsnedetechniek uit Japan. Het is een ambachtelijke vorm van hoogdruk waarbij elke druk het resultaat is van samenwerking tussen ontwerper, snijder en drukker. De beoefenaars drukken met de hand en gebruiken geen mechanische pers. Dat maakt het één van de eenvoudigste druktechnieken. Bij Mokuhanga wordt geen enkel chemisch product of solvent gebruikt. De inkten zijn op waterbasis en voor elke kleur wordt een andere houtblok gesneden. Zo krijgt het drukwerk zijn unieke kleurenpalet.

Het vakmanschap van Mokuhanga is belangrijk Japans immaterieel erfgoed. In 2007 trok grafisch kunstenaar Vladimir Ivaneanu naar Japan om zich dat vakmanschap eigen te maken. Gerenommeerde meesters wijdden er hem in, in de wereld van de Japanse houtsnede. Terug in België specialiseert Vladimir zich verder in de houtsnedekunst. Zijn kennis geeft hij door via workshops en sinds 2010 ook als docent aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent. Daar leert hij Soetkin Everaert kennen. Die beeldhouwer en tekenaar volgt er de opleiding Vrije Grafiek en wordt door Vladimir ingeleid in de Japanse houtsnede.

Vladimirs lessen wakkeren bij Soetkin een passie voor Mokuhanga aan. Om zich verder in die houtsnedetechniek te bekwamen, gaat Soetkin vanaf januari 2023, twee jaar lang in de leer bij Vladimir. Samen gaan meester en leerling de uitdaging aan om de Mokuhanga-traditie verder uit te bouwen in Europa. In samenwerking met lokale ambachtslui willen ze de houtsnedetechniek ook innoveren. Als sluitstuk van hun meester-leerlingbeurstraject hopen ze de opgedane kennis en kunde via een digitaal platform te ontsluiten.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 31 december 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek

Meester

  • Vladimir Ivaneanu

Leerling(en)

  • Soetkin Everaert