Opleiding herenkleermaker

Vroeger werd kleding met de hand gemaakt. Wie zich dat kon veroorloven, bezocht een kleermaker. Die nam de maten op en besprak stof en snit met de klant. Hier komt de term bespoke tailoring vandaan. Door massaproductie van confectiekledij is het ambacht van kleermaker met uitsterven bedreigd.

Aravinda Rodenburg is een van de laatste bespoke tailors in ons land. Bij hem kan je terecht voor een pak, helemaal van nul en op maat gemaakt, in de gewenste stof en aangepast aan je eigen lichaamsbouw. Aravinda is al jaren ambassadeur voor zijn ambacht. In 2015 won hij ‘Parel Van De Jury’ in de wedstrijd Ambacht in de Kijker. Aravinda wil zijn kennis delen met kleermakers in spe om het voortbestaan van zijn vak te garanderen. Leerlingen Roel Hendrickx en Eric Samba dromen van een loopbaan als kleermaker. Het beurstraject is de ideale start van hun carrière. Leerling Thomas Baert is de kleinzoon van een voormalig kleermaker. Als persoon met Down kan hij het beroep niet professioneel uitoefenen. Hij wil echter dagelijks werken aan kleding en voelt zich het best in een atelier. De meester-leerlingbeurs levert een grote meerwaarde aan Thomas’ persoonlijke en artistieke ontwikkeling.  

“Kleermaker is voor mijn geen job maar echt een passie. Ik hou van mode, van met mijn handen te werken en van menselijk contact. Weten dat ik mensen kan helpen door mijn vakmanschap is een geweldig gevoel.” 

Eric Samba 

Looptijd traject

1 januari 2019 - 30 juni 2020

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek