Over de kneedbaarheid van letters

Leerling Lahyona Versini groeide op omringd door kunst en ambacht. Haar vader is (animatie)tekenaar. Kunst, aquarel, tekenen, en ambachten zijn altijd een natuurlijk deel van haar leven geweest. Haar creatieve reis omvatte onder meer beeldhouwen, instrumentenbouw, en een opleiding steenkappen. Ze ontdekte haar passie voor letterkappen in 2020 en wil nu diepgaande kennis opdoen in dit ambacht.

De meester, Kristoffel Boudens, is een ervaren letterkapper met 34 jaar ervaring in tekstvormgeving voor steen. Op zijn 65e voelt hij de drang om zijn kennis door te geven, vooral omdat er momenteel weinig jonge opvolging is voor dit ambacht. Hij vreest niet voor een gebrek aan mogelijkheden na al die jaren; integendeel, hij blijft nieuwe aspecten ontdekken.

Het vakmanschap dat Lahyona van Kristoffel leert, omvat steenkappen en letterkappen op steen. Ze willen de kneedbaarheid van letters verkennen en zich weg bewegen van vastomlijnde methoden. Dit ambacht is van maatschappelijk belang omdat het creativiteit en originaliteit behoudt, in tegenstelling tot machinale producties op steen.

Het doel van Lahyona is om intensief inzicht te krijgen in het letterkappen en zichzelf te positioneren als een professionele letterkapster. Kristoffel streeft naar het doorgeven van zijn rijke ervaring en het behoud van dit ambacht, dat hij als een waardevolle kunstvorm beschouwt. Het traject is een tweejarige reis waarin Lahyona groeit naar zelfstandigheid, terwijl Kristoffel zijn kennis volledig overdraagt en het ambacht levend houdt.

Looptijd traject

2 januari 2024 - 24 december 2025

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek