Theaterpoppen-prototypes 2020

Figurentheater is een kunstvorm die in heel wat culturen bestaat. De eerste poppenspelers waren reizende kunstenaars, die hun vaardigheden doorgaven van speler op speler. Meester Dirk Verbeeck en leerlingen Pascale Pettersson en Bart Van de Plas geven die traditie nieuwe impulsen. Door hedendaagse technieken te verwerken in oude werkwijzen, willen ze de beweging van de poppen verbeteren en het speelcomfort optimaliseren.

In de eerste fase van hun beurstraject lag de nadruk op het maken en bespelen van theaterfiguren. Samen met de leerlingen wou de meester zoveel mogelijk traditionele figurentheatertechnieken onderzoeken en uitproberen. In de tweede fase worden die technieken met moderne materialen opnieuw geconstrueerd. De oude modellen dienden als basis voor verbeterde prototypes.  

Meester en leerlingen vormen het perfecte team en gaan samen op zoek naar nieuwe technische toepassingen. . Dirk werkt al jaren als figurentheatermaker en doorliep alle facetten van de stiel. Zijn meesterschap in combinatie met de expertise van de leerlingen in andere kunstdisciplines geeft het beurstraject veel mogelijkheden. Bart heeft als stop-motion-animator veel materiaalkennis. Pascale is illustratrice en sterk in vormgeving. Door traditie te matchen met nieuwe technologie willen ze oude technieken waarde geven voor de toekomst.  

"We moeten het warm water niet proberen uit te vinden. Bestaande, traditionele en zelfs vergeten technieken zijn vaak heel bruikbaar in een hedendaagse context. Heel wat oude theaterpoppen zijn met een enorm vakmanschap gemaakt en moeilijk te verbeteren, behalve dat we er onze nieuwe kennis van materialen of ergonomie kunnen op toepassen." 

Dirk Verbeeck 

Looptijd traject

1 januari 2019 - 30 december 2020

Domein

Muziek en podiumkunsten, Sport en spel, Ander