Traditionele Marokkaanse muziek

Meester Othman El Kheloufi en leerlingen Anse Kuyl en Mona Abdel Wahab leerden elkaar kennen via kunstencentrum Moussem, een internationaal platform dat kunstenaars ondersteunt. Het centrum focust op culturele uitwisseling en wil ook andere verhalen toegang geven tot onze kunsthuizen.

Sinds 2019 ondersteunt Moussem muzikant Othman in zijn carrière. Deze componist, zanger, saxofonist en artistieke duizendpoot komt uit Marokko. Als autodidact ontwikkelt hij heel eigen composities en melodieën met invloeden van jazz, Marokkaanse popmuziek en aloude muziek uit de Maghreb. Met steun van Vlaanderen dompelt hij Anse en Mona twee jaar lang onder in de traditionele Marokkaanse muziek, met haar verschillende stijlen en instrumenten.  

Dat gebeurt via intensieve opleiding en begeleiding, met muzikale interactie en werkbezoeken aan Marokko. Centraal in dit beurstraject staan dialoog tussen meester en leerlingen en communicatie met de Noord-Afrikaanse diaspora. Met hulp van Othman willen de leerlingen hun horizon verbreden en zich verdiepen in de rijke Marokkaanse muziektraditie, binnen een hedendaagse context. In 2021 zullen ze hun leertraject afronden met een nieuwe originele muziekcreatie.  

 

“Ik geloof dat andere culturen, tradities en stijlen bestuderen essentieel is voor de zelfontplooiing van een muzikant.” 

Anse Kuyl 

Looptijd traject

1 september 2019 - 30 december 2020

Domein

Muziek en podiumkunsten