Trekpaarden, nu en in de toekomst

Het Belgisch trekpaard behoort tot onze nationale trots. De cultuur rond trekpaarden is erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Vroeger werden trekpaarden gebruikt om te ploegen maar na de Tweede Wereldoorlog breekt de tractor door en worden de paarden vervangen. Om te zorgen dat het trekpaardenras niet uitsterft, is het nodig om de dieren opnieuw nuttig in te zetten. Daar zijn Bavo Weytens en Ward Vervaeke van overtuigd.

Ward en Bavo zijn gepassioneerd door trekpaarden en geloven dat die nog altijd een meerwaarde kunnen betekenen. Samen zoeken ze steeds naar bijkomende kennis en leeropportuniteiten rond het werken met trekpaarden. Hun zoektocht bracht hen bij Pierre Vandebuerie.

Pierre heeft meer dan 30 jaar ervaring met het werken met trekpaarden; eerst als hobby en daarna professioneel als boomsleper bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Met zijn trekpaarden doet Pierre op een ecologische manier aan bosbeheer. De paarden verstoren de bosbodem minder dan zware machines en kunnen werken op plaatsen waar die machines niet geraken.

Nu Pierre een dagje ouder wordt is hij blij om zijn kennis van trekpaardtechnieken te delen met Ward en Bavo. Zo kan hij de fakkel doorgeven aan opvolgers die eveneens op een verantwoorde wijze aan bosbeheer willen doen. Hij leert hun om hangende bomen te verwijderen, grachten te overbruggen met stammen, varens te kneuzen, exoten uit te trekken met een hefboom en te werken met een uitrijwagen en boomezel. Die opgedane kennis willen Ward en Bavo niet alleen zelf inzetten maar ook delen met andere liefhebbers van trekpaarden.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 31 december 2025

Domein

Natuur en landbouw