Van graanhalm tot boterham met smaak

Marc Van Eeckhout behoort tot de derde generatie van bakkersfamilie Van Eeckhout. Gesticht in 1929 groeide de ambachtelijke bakkerij Van Eeckhout uit tot een van de grootste in België. Door schaalvergroting raakte het ambachtelijke echter ondergesneeuwd.

Na 25 jaar koos Marc voor een andere aanpak. Onder de naam BroodNodig besloot hij het ‘traagste brood’ te bakken. Daarbij krijgt het deeg vijf rustmomenten. Die rust is bepalend voor de kwaliteit, verteerbaarheid en smaak. De meester-bakker spitste zich toe op lokaal graan en oude meer gezonde graansoorten. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op gezondheid. Een belangrijk doel is om boer, molenaar en bakker weer op één lijn te krijgen en zo te streven naar een korte keten. Met retro-innovatie krijgen oude werkwijzen nieuw leven en wordt er ingespeeld op thema’s zoals minder verspilling, minder kilometers, eten met geweten en lokale productie. Het meesterschap van Marc is het resultaat van jarenlange toewijding en valt niet te leren op een bakkersschool. Voor leerlingen Heidi Cobbaert, Sven Kosack en Anibal Morgadinho was het beurstraject een unieke kans om zich te verdiepen in de traditie van het bakkersambacht en de duurzame mogelijkheden voor de toekomst. Sven deelde zijn avonturen als leerling-bakker op zijn blog www.indebanvanhetbrood.blog.

Looptijd traject

1 februari 2019 - 31 juli 2020

Domein

Eten en drinken