Van slachtafval tot ethisch en ecologisch verantwoord leer: traditionele looimethoden

Lynn Vanheste is educatief medewerker in het natuur- en milieu-educatief centrum Bulskampveld. In haar vrije tijd is ze gepassioneerd bezig met bushcraft. Dat is de kunst van het (over)leven in en met de natuur. Tijdens een expeditie in Zweden mocht Lynn een eerste keer huiden looien op traditionele wijze met natuurlijke grondstoffen. Ze raakte geïntrigeerd door de duurzame kunst van het ambachtelijk leerlooien dat in schril contrast staat met de vervuilende hedendaagse leerlooierij.

Bij traditioneel leerlooien wordt restafval van de voedingsindustrie gebruikt. Er komen geen chemische of kunstmatige producten aan te pas. De nodige grondstoffen worden lokaal geoogst, met respect voor de natuur. Het eindproduct is biologisch afbreekbaar.

Lynn droom ervan om de oeroude looitechnieken in de vingers te krijgen en er hedendaagse toepassingen voor te vinden. Om zich het vakmanschap eigen te maken, schakelt ze de hulp in van Beke Olbers. Die laatste is een bushcraft experte met meer dan 20 jaar ervaring. Bij haar kun je terecht voor workshops, opleidingen en expedities. Beke heeft een enorme kennis van overgeleverde ambachten en blinkt uit in het leerlooien. Ze is vertrouwd met oude looimethodes uit verschillende streken en culturen.

Beke leert Lynn op twee jaar tijd niet alleen diverse technieken aan, zoals vetlooien en bastlooien. Ze laat haar eveneens kennis maken met verschillende dierenhuiden. Ook de decoratieve verwerking van huiden komt aan bod net zoals het maken van kledij en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast geeft ze Lynn alle kennis mee die zij nodig heeft om op zelfstandige basis workshops en cursussen te kunnen organiseren.

Looptijd traject

1 juni 2023 - 1 juni 2025

Domein

Natuur en landbouw, Ambacht, vakmanschap en techniek