Van Steen tot Mes, van Mes tot Steen.

Ontmoet theatermaker Yves Gilis, bijgenaamd Ief. Hij is een gepassioneerde liefhebber van traditionele ambachten en bewaker van erfgoed. Als bedenker van voorstellingen rond erfgoed, waaronder het veelgeprezen "Postino" en "Taterwater," zoekt Ief nu een diepere verbinding met vakmanschap en duurzaamheid.

In het kader van het meester-leerlingbeurstraject "Van Steen tot Mes, van Mes tot Steen" gaat Ief in de leer bij de gerenommeerde meester Maurice Celis, een autoriteit in het ambacht van het wetsteenslijpen. Maurice, oprichter van Ardennes-Coticule, is de enige producent van artisanale wetstenen ter wereld. Zijn vakmanschap reikt over generaties heen, met een specialiteit in het slijpen van scheer- en koksmessen.

Ief streeft ernaar de eeuwenoude kunst van het messenslijpen te leren, een vaardigheid die verloren dreigt te gaan. Het traject omvat intensieve één-op-één sessies waarin Maurice zijn kennis overdraagt, variërend van materiaalkennis tot geavanceerde slijptechnieken. Ief wil niet alleen de technische aspecten beheersen, maar ook het ambacht tot leven brengen in dorpen en straten. Met een mobiele slijpinstallatie wil hij gemeenschappen verbinden en mensen bewust maken van duurzaamheid.

Het uiteindelijke doel van Ief is om als ambassadeur van het vakmanschap op te treden, waarbij hij zijn opgedane kennis deelt op lokale markten en evenementen. Het meester-leerlingtraject is niet alleen een persoonlijke reis voor Ief, maar ook een investering in het behoud van immaterieel erfgoed, zodat de kunst van het wetsteenslijpen niet verloren gaat, maar in plaats daarvan een nieuwe bloeiperiode kent.

Looptijd traject

1 januari 2024 - 30 juni 2025

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek