Vervolmaking tot meester-messensmid

Niels Dene heeft heel wat ervaring met metaalbewerking en mechanica. Hij kent ook een enorme passie voor het smeden van messen. Door verschillende workshops te volgen en volop te experimenteren, heeft Niels al een goede basiskennis van het smeden met monostaal. Die kennis wil hij vervolmaken. Daarnaast wil hij ook damaststaal leren vervaardigen. Om zich het ambacht van het messen smeden volledig eigen te maken, doet Niels beroep op meester-messensmid Frederik Thange.

Na een opleiding tot kunstsmid, verdiepte Frederik zich in het smeden van messen. Hij volgde alle mogelijke opleidingen in binnen- en buitenland. Door de jaren heen breidde hij zijn machinepark uit en specialiseerde hij zich in damasttechnieken waarbij 2 of meer soorten staal worden versmeed en er een patroon ontstaat. Frederik vervaardigt niet alleen unieke messen. Hij organiseert ook verschillende basisworkshops over messen smeden. Tijdens een van die workshops leerde hij Niels kennen. Het klikte meteen. Frederik herkent zichzelf in de enthousiaste Niels en wil daarom graag zijn opgebouwde kennis en ervaring met hem delen.

Een jaar lang gaat Niels bij Frederik in de leer. Eerst wordt Niels’ basiskennis naar een hoger niveau getild. Daarna wijdt Frederik zijn leerling in, in de geheimen van damaststaal. Samen nemen ze deel aan de messenbeurs van Gembloux en gaan ze op stage bij de gerenommeerde smid Dirk Bourguignon die gespecialiseerd is in het maken van replica’s van historische zwaarden en dolken. Het verworven vakmanschap zal Niels niet alleen gebruiken om zelf messen te creëren. Hij zal het op zijn beurt verder doorgeven in workshops.

Looptijd traject

10 januari 2023 - 23 december 2023

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek