Wat als de molen niet meer kan draaien?

In dit unieke meester-leerlingenbeurstraject bundelen meester Wim Adriaens en zijn gedreven leerlingen hun krachten om een eeuwenoud ambacht nieuw leven in te blazen

Het vakmanschap van molenbouw is van onschatbare waarde, omdat het een samensmelting is van mechanica, hout- en metaalbewerking. Dit ambacht is cruciaal voor het restaureren van Vlaams molenerfgoed en voorkomt verkeerde restauraties, met behoud van regionale verschillen in de bouw.

Wim Adriaens, de ervaren meester in dit verhaal, is een bekwame molenbouwer uit een familie van vakmensen. Met het predicaat 'Hofleverancier' en de erkenning als Leerbedrijf sinds 2005 heeft hij talloze molens in de Benelux en Duitsland gerestaureerd.

De gedreven leerlingen die deelnemen aan dit unieke leertraject zijn:

  • Sjef Ketelslagers: Monumentenwachter en stagiair molenaar, die molens draaiend wil houden voor scherpere adviezen.
  • Marcel Teugels: Meubelrestaurator en smid, die zijn vaardigheden wil toepassen in de molenbouw.
  • Dimitri Deckers: Aannemer in restauratie, die vastberaden is bij te dragen aan het behoud van historische molens.
  • Emiel Adriaens: Schrijnwerker en meubelmaker, die gepassioneerd is om de molenbouwtraditie te behouden.

Deze leerlingen streven ernaar diepgaande kennis te vergaren over molenbouw, van houtbewerking tot mechanische aspecten. Het doel van het tweejarige leertraject is het herstel van verschillende molenonderdelen, waarbij de leerlingen zelfstandig werken onder begeleiding van de meester. Het traject omvat opmetingen, overleg, en bezoeken aan andere molens om praktijkervaring op te doen en expertise op te bouwen.

Looptijd traject

1 juli 2024 - 1 juli 2026

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek