Youyou als collectieve en interculturele praktijk

Youyou is het Franse koloniale woord voor wat in het Arabisch zaghareed heet, een oeroud vocaal gebruik met wortels in Afrika en het Midden-Oosten. Vrouwen met trillende hoge stemmen laten tong of keelwand vibreren om intense emoties, zoals vreugde, te signaleren. Stemkunstenares Myriam Van Imschoot leerde de schrille trilklank kennen tijdens haar verblijf in Egypte. In 2014 maakte ze de voorstelling YOUYOUYOU. Daaruit is de Brusselse YouYou groep ontstaan. Verschillende malen per jaar organiseert die groep Zaghareed Clubs om haar werking open te stellen voor nieuwelingen.

In een beurstraject van twee jaar nam Myriam zes youyoubeoefenaars op sleeptouw in een experimenteel oefen- en studielabo. Luiza Amghizzar, Fleur Khani, Anissa Rouas, Rukhsana Zubair, Sarah Leo en Isabelle Vander Stockt volgenden maandelijks workshops bij Myriam. Daar verbeterden ze niet alleen hun techniek. Ze leerden ook zelf Zaghareed Clubs organiseren en kregen de mogelijkheid om eigen culturele projecten te realiseren. De dames willen zaghareed als cultureel gebruik beoefenen en doorgeven. Zo dragen ze bij tot het behoud van youyou als immaterieel cultureel erfgoed in een geglobaliseerde wereld.

“Voor Vlaamse vrouwen is het bevrijdend om luid te klinken en een andere relatie tot hun stem te vinden via de hoge frequenties en de zindering. Ze ontwikkelen een stevige techniek en krijgen toegang tot een grotere cultuur”

Myriam Van Imschoot

“Ik voel me soms een schatbewaarder. Ik ben het kind van twee culturen en ik probeer ze voortdurend met elkaar in verband te brengen zonder ze te verwateren.”

Anissa Rouas

“Ik heb geen moment geaarzeld toen Myriam me vertelde over de beurs, want ik zoek een manier om haar expertise met de youyou te integreren in een nieuw project in een Vlaamse context.”

Rukhsana Zubair

Looptijd traject

1 januari 2019 - 31 december 2020

Domein

Muziek en podiumkunsten