Leve immaterieel erfgoed!

BEKIJK HET VERSLAG EN DE AFTERMOVIE HIER

 

Leve immaterieel erfgoed is een dag vol ontmoeting, inspiratie en informatie!


Op deze zaterdag ontdek je wat immaterieel erfgoed is en kan zijn, doe je nieuwe ideeën op voor jouw (borgings)praktijk en ontmoet je gelijkgestemden. We zetten knappe erfgoed- en borgingspraktijken in de kijker, en dan vooral de gemeenschappen achter dit erfgoed en organisaties die hier mee de schouders onder zetten. De minister van Cultuur zet de meest recente elementen op de Inventaris Vlaanderen feestelijk in de bloemetjes en zorgt voor een première met de geactualiseerde Vlaamse beleidsvisie immaterieel erfgoed.

Schrijf je hier in voor de dag of voor de sessies.

 

PROGRAMMA

10.30 uur – Aftrap van een dag vol ontmoeting, inspiratie en mensenwerk
Muzikale start
Warm welkom door Werkplaats immaterieel erfgoed
Gevleugelde woorden van Gerardo Salinas, stadsdramaturg van KVS en bezieler van Mestizo Arts Platform 

11 tot 12 uur – Duik in de praktijk (deel 1)
Sessies met erfgoedgemeenschappen aan het woord en ervaringsuitwisseling

  • Sessie Warm hart & welzijn
    Immaterieel erfgoed als grondslag voor een warme samenleving. In deze sessie maak je kennis met praktijken die zich op een bijzondere manier inzetten voor solidariteit en inclusief samenleven. Met onder meer ervaringen vanuit De Geelse Gezinsverpleging en het project Virga Yes Divers.

    Sessie Van alle markten thuis
    In deze inspirerende sessie vertellen verschillende initiatiefnemers hoe ze interdisciplinair te werk gaan. In hun werking of hun project loopt immaterieel erfgoed vlot samen met andere invalshoeken zoals kunst, toerisme, duurzaam ondernemen… Met onder meer ervaringen van DOEK vzw en erfgoedfestival Alles es just.

    Sessie Meester-leerling café 
    Sinds 2018 zet Vlaanderen in op het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Meesters en leerlingen maken in deze sessie kennis met elkaars leertrajecten rond vakmanschap, gooien vragen op tafel en delen ervaringen.

    Sessie workshop piñata maken
    Jong en oud gaan aan de slag met de creatie van een kleurrijke papier-maché piñata onder begeleiding van piñata-maakster Joana Rossi. Jouw creatie neem je mee naar huis. De workshop gaat door vanaf zes deelnemers. In de namiddag kun je vrij aanschuiven aan de tafel een meewerken aan één grote piñata die de apotheose vormt op het einde van de dag.
 
12.15 tot 13.15 uur - Viering van de Inventaris Vlaanderen in aanwezigheid van de minister van Cultuur 
De minister van Cultuur zet de meest recente elementen op de Inventaris Vlaanderen feestelijk in de bloemetjes en zorgt voor een première met de geactualiseerde Vlaamse beleidsvisie immaterieel erfgoed.
 
13.15 tot 14.15 uur – Lunch (gratis)

13.15 tot 16.30 uur (doorlopend) –  Marktplein
Vanaf 13 uur kun je op het Marktplein rondstruinen voor workshops, installaties, video en erfgoedgemeenschappen die hun immaterieel-erfgoedpraktijken tonen en/of verkopen…  Leer strandbloemen knutselen of dompel je onder in de piñata workshop. 

14.15 tot 15.30 uur – Duik in de praktijk (deel 2)
  • Sessie Immaterieel erfgoed in beeld: audiovisueel documenteren
    In deze sessie verken je de mogelijkheden om vakmanschap en andere erfgoedpraktijken audiovisueel te documenteren. Je maakt kennis met het project FOCUS Vakmanschap getrokken door Bokrijk, krijgt praktijkvoorbeelden te zien, en verneemt tips & tricks van mensen die alvast aan de slag gingen met het documenteren van immaterieel erfgoed. Met onder meer ervaringen vanuit het project van de cultuur rond het Brabants trekpaard en met filmmaker Alexander Kerkhof.

    Sessie Immaterieel erfgoed is de toekomst: educatie & doorgeven
    Geen immaterieel erfgoed zonder de mensen die het doen en doorgeven! Ontdek een waaier aan praktijkvoorbeelden en manieren om immaterieel erfgoed nieuw leven te geven, nieuwe mensen en volgende generaties te betrekken via educatie en het doorgeven van kennis en praktijken. Met onder meer ervaringen vanuit het Gnawafestival en JOLA-project, molenaarsambacht, het project Das de Puppe en Erfgoed Vlaamse Ardennen over de Reuzin van Geraardsbergen.

    Sessie Immaterieel erfgoed: samen aan de slag      
    Allerlei spelers slaan de handen in elkaar om immaterieel erfgoed in de verf te zetten. Op welke manieren werken erfgoedgemeenschappen en erfgoedorganisaties zoals musea, archieven of erfgoedcellen samen? Wat zijn daarvan de troeven of welke drempels werden ervaren? Je krijgt hier de verhalen uit eerste hand! Met onder meer ervaringen vanuit het project Drukkerij erfgoed en het maken en verkopen van strandbloemen. 
 
15.30 tot 16.30 uur – Duik in de praktijk (deel 3)
  • Sessie Immaterieel erfgoed klinkt!
    Kom luisteren naar de ervaringen van enkele erfgoedgemeenschappen met muziek in hun praktijk. Met onder meer ervaringen van draailierbouw, de fanfarecultuur en met een project rond carnavalsliedjes vanuit FEN. 

    (15.45 tot 16.30 uur) Sessie Hoe blog ik over mijn erfgoedpraktijk (max. 40 personen)
    Elien Doesselaere, adviseur immaterieel erfgoed en communicatiemanager bij FARO, geeft advies en deelt ervaringen over hoe je aan de slag gaat met het schrijven van een blog over jouw erfgoed-, borgings- of meester-leerlingtraject. 
 
13.15 tot 16.30 uur (doorlopend) – Ontmoet een immaterieel-erfgoedexpert
De hele dag lang zijn tal van experts aanwezig die zich professioneel inzetten om immaterieel erfgoed te ondersteunen. Wil jij kennismaken? Zit je met een vraag of wil je inspiratie opdoen? Duid bovenaan het formulier aan met welke organisatie je graag een kwartiertje zou spreken.
  • CEMPER – Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed 
  • ETWIE – expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.
  • CAG – Centrum Agrarische Geschiedenis 
  • Histories – aanspreekpunt voor iedereen met een passie en interesse voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag
  • PARCUM – expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur
  • BOKRIJK I Vakmanschap & Erfgoed
  • FARO – steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector
 
16.30 uur – Grijp-je-geluk-moment
De piñata waaraan velen in de namiddag meewerkten, wordt niet enkel gevuld met snoep, maar ook met fijne wensen. We sluiten de dag officieel af met een heus piñata-ritueel waarbij iedereen zijn klein gelukje mee naar huis kan nemen! 

En verder: een belleman, muziek, performance, en zoveel méér… De hele dag door.

Schrijf je hier in voor de dag of voor de sessies.

Bekijk hier het verslag en de foto’s van de vorige editie in 2019.

Beeld: © Werkplaats immaterieel erfgoed

Deze dag komt tot stand met medewerking van erfgoedcel Erfgoed Vlaamse Ardennen, Doek vzw, erfgoedfestival ‘Alles es Just!’, Vlamo als koepelorganisatie voor de fanfarecultuur, draailierbouwer Marc Reymen, Bokrijk Vakmanschap en erfgoed, Alexander Kerkhof, de erfgoedgemeenschap achter de Geelse gezinsverpleging, Das de Puppe West-Vlaams poppentheaterplatform, FEN Vlaanderen, de erfgoedgemeenschap achter het maken en verkopen van strandbloemen op het strand, de erfgoedgemeenschap achter de cultuur rond het Belgisch (of Brabants) trekpaard, de erfgoedgemeenschap achter de historische molenambacht in Vlaanderen, het industriemuseum, de erfgoedgemeenschap achter het gnawafestival en jola-project, Amsab-ISG, Studio La Meul, Emiliani vzw, Acom vzw, Liliane (via Avansa Halle-Vilvoorde), het saxhoornensemble van Tim De Maeseneer, gnawa-muzikanten van de groep Karkaba, Gerardo Salinas (MAP), Juan Carlos Bonifaz, Belleman Oudenaarde Kurt De Smet, Atelier Rojo, Sandbox Paper Flowers, FARO.Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, CEMPER, CAG, ETWIE, histories en PARCUM.