Save the date | Slotevent Focus Vakmanschap

ZATERDAG 25 NOVEMBER

 

Vakmanschap leeft. In het hoofd, de handen en het hart van vakmensen. Het borgen van dit immaterieel erfgoed wordt steeds belangrijker. Want wat als die traditierijke beroepen op een dag verdwijnen? En toekomstige generaties zich straks geen beeld meer kunnen vormen van de rijke vakkennis en -kunde? Om dat te vermijden lanceerde Bokrijk |Vakmanschap & Erfgoed het meerjarige samenwerkingstraject Focus Vakmanschap.

Op voorzet van werkplaats immaterieel erfgoed ontwikkelde Focus Vakmanschap een basismethodologie om vakmanschappen audiovisueel te documenteren, delen en activeren.

Dat theoretische model toetsten we vervolgens aan de praktijk. Samen met erfgoedgemeenschappen en partners uit het erfgoedveld werkten we 10 testcases uit: maritiem erfgoed, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en taxidermie.

Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek. Focus Vakmanschap verzamelde alle tips en tricks in een online toolbox: een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke inspiratiebron waarmee vakmensen, erfgoedprofessionals en andere erfgoedactoren zelf aan de slag kunnen om hun kennis en kunde ‘vakkundig’ te documenteren.

De resultaten en onze ervaringen van dit project delen we graag op het slotevent op zaterdag 25 november 2023!!

9.30 uur - Onthaal met koffie en zoet

10.00 uur - Verwelkoming en toelichting Focus Vakmanschap door Hilde Schoefs (Bokrijk|Vakmanschap & Erfgoed)

10.30 uur - Toelichting methodologie en toolbox audiovisueel documenteren door Jorijn Neyrinck en Shana Van Hauwermeiren (Werkplaats Immaterieel Erfgoed).

11.00 uur - Toelichting filmtrajecten door videast Alexander Kerkhof

11.30 uur - Panelgesprek met de verschillende partners (CEMPER, CAG, PARCUM, ETWIE en Histories)

12 uur - Lunch

13.30 uur - Viermoment voor de erfgoedpartners en -gemeenschappen

15.00 uur - Mogelijkheid tot gegidste rondleiding Openluchtmuseum of tour van verschillende vakmanschapsstanden

16.00 uur - Feestelijke afsluiting

Schrijf je hier in!

Focus Vakmanschap is een initiatief  van Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed en kreeg verder vorm door de nauwe samenwerking met CEMPER, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), ETWIE, FARO, histories, PARCUM en Werkplaats immaterieel erfgoed, met ondersteuning van de Vlaamse overheid.

 

Marc Reymen - Draailier bouwen (Focus Vakmanschap met CEMPER en Bokrijk) | © Femke Den Hollander