Feesteworp

Tweejaarlijks trekt de Feesteworp door de straten van Avelgem. Aan de stoet nemen heel wat lokale verenigingen deel. De stoet dankt zijn naam aan de 'Feeste' - het lokale dialect voor peperkoek - die er wordt gegooid.

De eerste editie van de Feesteworp vond plaats in 1958. De oorsprong van de stoet gaat echter terug tot het einde van de 19de eeuw toen in Avelgem de laatste jaarmarkt van het jaar en de winterfoor plaatsvond. De bezoekers leefden zich een laatste keer volledig uit voor de lange winteravonden aanbraken. Voor de thuisblijvers nam men een stuk 'feeste', peperkoek of 'pennepisse', mee. In 1958 werd deze oude traditie omgesmeed tot de Feesteworpstoet.

Tweejaarlijks trekt de stoet met versierde wagens, elke editie rond een uitgekozen thema, door de straten van Avelgem. De stoet wordt afgesloten door de ‘Feesteworpwagen’, een wagen van waarop meer dan 20 000 stukken ‘feeste’ naar het publiek worden gegooid. Bij sommige stukken peperkoek steken waardebons en tombolabiljetten. Sedert 1985 wordt de stoet gecoördineerd door een gemeentelijk Feesteworpcomité. Op vandaag is er een volledig feestweekend gekoppeld aan de stoet met onder andere de winterfoor, de feesteloop en een slotspektakel.

Meer info: feesteworp.com