Fierljeppen in Hamont

Fierljeppen betekent letterlijk verspringen, maar het is niet zomaar verspringen. Bij Fierljeppen wordt gebruik gemaakt van een polsstok om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Het maken van een fierljepsprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een zo groot mogelijke afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, daarna het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een uitsprong in een zandbed te landen.

Waar het indertijd eerder uit nieuwsgierigheid begon bij de leiding van KLJ Hamont, is het evenement intussen uitgegroeid tot het Belgisch kampioenschap en werd het een jaarlijkse traditie in Hamont. Al meer dan dertig jaar organiseert de vereniging het Belgisch kampioenschap.

De wedstrijd is opgedeeld in twee delen waarbij in het eerste deel iedereen de kans heeft om te fierljeppen. De tien deelnemers met de verste sprongen gaan door naar de tweede ronde, de finale. De verste sprong van de twee rondes telt daarbij als eindresultaat.

*Gebaseerd op een interview door Luk De Boeck met Bèr van de Schans, proost van KLJ Hamont, en met de winnaar van het BK 2023 Bart Van Gasse.

*Deze inzending kadert binnen het project Beleving 100. levende gebruiken en tradities in Limburg. Een initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap, in samenwerking met ECRU Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, Werkplaats immaterieel erfgoed, Openluchtmuseum Bokrijk, Heemkring Vaart, Haspengouw. TV vzw, Academie voor streekgebonden Gastronomie en AVANSA-Limburg.