stoelenweven bij atelier september

Het stoelenweven is een oude, arbeidsintensieve ambacht. Het vlechten van de zitting en/of leuning van stoelen gebeurt hoofdzakelijk met natuurlijke producten zoals rotan stoelriet, biezen, papiersnoer, zeegras en pitriet. Ook het vervangen van voorgevlochten matten behoort tot de mogelijkheden bij herstellingen.

In België bestaan er geen opleidingen tot stoelenwever. Ambachtelijk stoelenmatter Rien Stuijts uit Nederland leerde Kim Peeters van 'atelier september' de kneepjes van het vak en gaf zo zijn kennis door. Daarnaast is onderzoek en zelfstudie een belangrijke vorm van kennis verwerven. Bij atelier september worden oude stoelen in natuurlijke materialen opnieuw gevlochten met de nodige zorg en respect voor de authenticiteit. Wil je graag zelf aan de slag om het weefwerk van een stoel te herstellen dan helpt atelier september je graag op weg door het aanbieden van doe-het-zelf-pakketten.