Dossier documentatie: Orde van de Smoutpot

COMEET – Erfgoedcel Meetjesland vindt de Orde van de Smoutpot inspirerend op vlak van haalbare, kleinere acties in lokale kring. De 'Orde van de Smoutpot' is een immaterieel-erfgoedvereniging uit Oosteeklo (Assenede). Eén rode draad verbindt al hun acties: het varken.

In Oosteeklo worden de inwoners al eeuwenlang spottend ‘varkens’ genoemd, een naam die ze nu met grote fierheid dragen. Sinds 2005 zet de gemeenschap zich in om – via kleine, behapbare acties – tradities en gebruiken van vroeger vandaag door te geven aan de nieuwe generaties. Uiteraard telkens gelinkt aan het varken.

En dat zijn er meer dan je denkt! Denk maar bijvoorbeeld aan de gekende rondgang van Sint-Antonius met zijn varken, maar ook aan het filmen van de bereiding van een 'Terter' (varkenspoot) of het geven van een workshop 'terterbroodje maken' voor de leerlingen van de lokale lagere scholen.

Maken van Terters (varkenspoot) door Orde van de Smoutpot

Om de erfgoedgemeenschap te ondersteunen bij het borgen van hun immaterieel-erfgoed(praktijken), ging de COMEET - Erfgoedcel Meetjesland met hen aan de slag om al deze borgingsmaatregelen te verzamelen en te documenteren. 

Dat deden ze a.d.h.v. een dossier dat, naast een introductie over de gemeenschap zelf en een heldere oplijsting van alle borgingsacties, daar ook beeld en context bij voorziet. Het dossier is een ideaal medium om meer zichtbaar te geven aan het lokale immaterieel erfgoed van de 'Orde van de Smoutpot', alsook informatie hierover te delen en te verspreiden aan de bredere (erfgoed)gemeenschap.

Een ander positief effect van dit initiatief is dat de erfgoedgemeenschap door deze samenwerking een hogere bewustwording heeft gekregen over de immaterieel-erfgoedwaarde van zowel hun tradities als hun praktijken en de daarbijhorende borgingsacties. 


Benieuwd hoe het dossier in elkaar zit? Neem dan zeker een kijkje via onderstaande knop! 

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst