PIGMENTO VZW: VERVEN MET PLANTEN MET MENSEN MET EEN PSYCHIATRISCHE KWETSBAARHEID

Register van Inspirerende Voorbeelden

Pigmento vzw zet zich in om het stigma rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken. In hun mobiel atelier kunnen mensen, met of zonder diagnose, zich verdiepen in het natuurlijk verven met planten en andere ambachtelijke technieken leren kennen. Daarom werd Pigmento vzw genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed, en door de Vlaamse minister van Cultuur voor drie jaar op het Register geplaatst.

Wat & Hoe

Pigmento vzw heeft de missie om het erfgoed van natuurlijke kleuren en ambachtelijke technieken toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of persoonlijke omstandigheden. De werking van Pigmento vzw biedt een mooie link tussen erfgoed, zorg en welzijn. De vzw toont hoe het traditioneel verven met planten ook de dag van vandaag relevant blijft.

Het project ‘Kleurrijk Stuivenberg’ en de samenwerking met Erfgoedlab Antwerpen en het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg getuigt van een verbindende visie op zorg, maatschappij en erfgoed. Dankzij een holistische benadering worden nieuwe doelgroepen bij het erfgoed betrokken. Tegelijkertijd is er aandacht voor de kwetsbaren in onze samenleving.

Waarin zit volgens u de kracht van uw initiatieven?

Pigmento vzw brengt cultureel erfgoed en zorg samen. Binnen onze sociaal-artistieke visie betrekken we verschillende doelgroepen, waaronder mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. We creëren ruimte voor hun creativiteit.

Een uniek aspect van ons werk is ons mobiel diagnosevrije atelier, waar kwetsbaarheid geen last is maar een kracht. We creëren een open en veilige omgeving zodat deelnemers zich kunnen uiten zonder gelabeld te worden.

Op korte termijn bevorderen we sociale cohesie en doorbreken we stigma’s. Onze projecten maken cultureel erfgoed toegankelijk en geven deelnemers eigenaarschap over hun creatieve processen.

Wat is uw gouden raad voor anderen?

Werk inclusief en geef iedereen, ongeacht achtergrond of beperking, een kans om bij te dragen. Richt je op het proces in plaats van enkel op het resultaat, en waardeer persoonlijke groei. Vermijd prestatiedruk en creëer een veilige omgeving waarin mensen zich vrij voelen om zichzelf te zijn.

Samenwerken met partners is essentieel om doelen te bereiken. Luister naar de behoeften van je doelgroep en werk samen aan oplossingen.

Onderneemt u nog andere acties waar u trots op bent? Of heeft u plannen voor andere acties waar u naar uit kijkt?

We zijn trots op onze reuzin Stuifke die we samen met het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg maakten. Ze loopt dit jaar voor de eerste keer mee in de reuzenstoet van Borgerhout.

In onze workshops ‘Boeken en Handen’ brengen we literatuur en creativiteit samen. We combineren het samen lezen met creatieve activiteiten, waarbij we gebruik maken van natuurlijke materialen. Zo proberen we een veilige plek te bieden aan mensen die (een tijdje) niet deelnemen aan het werkleven door ziekte, burn-out, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of stressgerelateerde aandoeningen.

We blijven nieuwe projecten ontwikkelen die kunst en erfgoed inzetten voor sociale verandering. We kijken ernaar uit om nog meer bruggen te bouwen tussen cultureel erfgoed en zorg.

Hans Jackmaert, oprichter van Pigmento vzw