ZOUTE BEACH FLOWER FESTIVAL

Register van Inspirerende Voorbeelden

Met het ‘Zoute Beach Flower Festival’ blies Compagnie Het Zoute de traditie van het strandbloemen maken nieuw leven in. Daarom werd Zoute Beach Flower Festival genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed, en door de Vlaamse minister van Cultuur voor drie jaar op het Register geplaatst.

Wat & Hoe

Compagnie Het Zoute bracht met het ‘Zoute Beach Flower Festival’ een ode aan de crêpepapier strandbloem. Op 19 augustus 2023 vond het Zoute Beach Flower Festival plaats in Knokke-Heist. Dat allereerste Belgisch kampioenschap strandbloemen maken, was een heuse hommage aan een iconisch stukje kusterfgoed. 

Het festival was een familiegebeuren dat jong en oud onderdompelde in de kusttraditie van het strandbloemen maken. Deelnemers stelden hun mooiste bloem tentoon en bezoekers konden stemmen op hun favoriet. 

De traditie van het maken en verkopen van strandbloemen is uniek voor Vlaanderen en daarom ook erkend als immaterieel erfgoed. Het festival wist dat erfgoed op een verfrissende manier nieuw leven in te blazen en te borgen. Na het grote succes van de eerste editie, met meer dan 600 deelnemers en een veelvoud aan bezoekers, kan een vervolg niet uitblijven. 

Waarin zit volgens u de kracht van uw initiatieven? 

De kracht van ons festival ligt in een combinatie van factoren. Allereerst is het maken van strandbloemen een waar familiegebeuren: kinderen, ouders en grootouders werken samen om bloemen te maken, die vervolgens worden geruild voor schelpen. Dat creëert echte ‘quality time’ en levert prachtige momenten op. 

Daarnaast heeft ons initiatief het voordeel dat het erfgoed nog steeds heel levendig is. Jaarlijks verschijnen er talloze strandwinkeltjes die zorgen voor een bruisende en sfeervolle omgeving. Kinderen houden zich creatief en educatief bezig, terwijl oudere generaties met warme herinneringen toekijken. 

Compagnie Het Zoute benadrukt met het initiatief de rijke geschiedenis van de strandbloem. We willen de waardevolle traditie doorgeven van generatie op generatie. Op korte termijn zorgt het festival voor plezier en verbondenheid, terwijl het op lange termijn bijdraagt aan het behouden van cultureel erfgoed en het versterken van de familie- en gemeenschapsbanden. 

Wat is uw gouden raad voor anderen? 

Onze gouden raad is om het erfgoed centraal te houden. Erfgoed is vaak zo waardevol dat er weinig extra’s nodig zijn. Behoud het pure en blijf authentiek. Het thema strandbloemen leent zich perfect voor een fantastisch festival, maar het is de authenticiteit die het echt bijzonder maakt. Vermijd het toevoegen van te veel elementen die afbreuk kunnen doen aan de oorspronkelijke traditie. Focus op wat het erfgoed bijzonder maakt en deel dat met trots.

Onderneemt u nog andere acties waar u trots op bent? Of heeft u plannen voor andere acties waar u naar uit kijkt? 

Dit jaar zetten we de strandbloem opnieuw in de kijker, maar we willen verder gaan dan alleen het festival. In samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en Karin Van Hoorick, bekend als Madame Crêpepapier, worden de hele zomer lang workshops georganiseerd. 

Sinds onze oprichting in 1908 nemen we initiatieven om Knokke-Heist aantrekkelijker te maken. Compagnie Het Zoute heeft een rijke geschiedenis waar we trots op zijn. Onlangs hebben we samen met Danny Lannoy een architecturale wandelroute ontwikkeld die bezoekers langs belangrijke erfgoedlocaties in de regio leidt. Daarnaast geven we regelmatig presentaties om de geschiedenis en het ontstaan van Knokke-Le Zoute te delen. We kijken ernaar uit om onze geschiedenis, tradities en ons erfgoed verder te promoten. 

Nico Harboort en Patricia Van Overstraeten, Compagnie Het Zoute

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst