Het doorgeven van figurentheater: EI EI (Expertise Initiatie – Erfgoed Inspiratie)

Paul Contryn is de laatste telg van de familie Contryn en een poppenspeler pur sang. Zijn familie speelde een grote rol in de geschiedenis van het Mechelse figurentheater. Grootvader Jef stichtte in 1948 het stadpoppentheater DE MAAN. Ook vader Louis was er actief als poppenspeler en -maker. Zoon Paul kreeg de magie van het figurentheater van thuis uit mee. Zijn eerste poppen ontwierp hij toen hij amper 16 jaar was. Nu zijn pensioen nadert, wil Paul de kennis en het vakmanschap van drie generaties poppenspelers doorgeven aan een nieuwe generatie. In een meester-leerlingtraject van 2 jaar leert hij Katinka Heremans de geheimen van het maken en bespelen van figuren.

Katinka studeerde af als kostuumontwerper en volgde ook een opleiding beeldhouwen. Ze werkte al professioneel samen met Paul. Dankzij die samenwerking kreeg ze de kriebels voor het figurentheater te pakken. Met Paul als meester leert Katinka nu personages te ontwerpen, de juiste materialen te kiezen en verschillende manipulatietechnieken te gebruiken. Zo ontdekt ze de mogelijkheden om figuren tot leven te wekken. Katinka droomt ervan om die kennis en kunde later zelf te kunnen delen met jonge theatermakers.

In hun traject laten Paul en Katinka zich door erfgoed inspireren. Regelmatig trekken ze naar de Brusselse Poort waar Het Firmament (t)Huis voor figurentheater gevestigd is. Daar grasduinen ze in het archief. Ze bestuderen er de historische poppen en leren uit de werkwijzen en de technische keuzes van de figurenmakers van weleer. Op het einde van het traject zal Katinka een figuur uit het archief herinterpreteren met nieuwe materialen. Die nieuwe pop zal worden tentoongesteld

Looptijd traject

25 april 2023 - 24 april 2025

Domein

Muziek en podiumkunsten