Jeonju Internationale Prijs voor immaterieel erfgoed

7 februari 2022

Elk jaar deelt de stad Jeonju (Zuid-Korea) internationale awards uit aan immaterieel erfgoed initiatieven voor hun inzet. Via de Prijs wil men het borgen van immaterieel erfgoed aanmoedigen en wereldwijd voor het voetlicht brengen.
In maart kunnen kandidaten hun praktijk indienen en meedingen naar de titel(s) van 2022 JIAPICH Finalist.

Stel jezelf kandidaat tot 31 maart 2022

De wedstrijd staat ​​open voor allerhande spelers: erfgoedgemeenschappen, NGO’s, onderzoekers, ‘living human treasures’...  en al wie anders een substantiële bijdrage geleverd heeft aan het promoten van immaterieel cultureel erfgoed. Ook als individu kun je intekenen.

De voorbije jaren zagen we nog geen initiatieven uit Vlaanderen of België in het lijstje met finalisten. Tijd voor verandering?

Ben jij trots op jouw inzet voor immaterieel erfgoed en wil je het delen met de wereld? Je kandidatuur indienen kan tot en met 31 maart 2022. Meer informatie lees je op: https://www.jiapich.org/

Vorige finalisten

Drie mooie immaterieel-erfgoedpraktijken werden in 2021 in de kijker gezet.

Italië – El Fèlze
Saverio Pastor bracht alle ambachtslieden samen die betrokken zijn bij de bouw van gondels, de inrichting en de gondelierskleding. De 100 leden van zijn vereniging zijn niet van plan in het verleden te leven. Ze houden workshops in Venetië voor het publiek.

Tajikistan – Dr. Shirinbek Davlatmamadov
Als arts, chirurg, wetenschapper, leraar, volksgenezer en behoeder van het culturele erfgoed van zijn geboorteplaats Ishkashim district van Tajik Badakhskan, verwierf Dr. Davlatmamadov aanzien in zijn gemeenschap. Zijn activiteiten in elk van deze gebieden leverden een enorme bijdrage aan de ontwikkeling, vorming en instandhouding van lokaal erfgoed.

Nepal – Dil Kumar Barahi
De heer Dil Kumae Barahi stamt uit een familie die houten strijdwagens voor de god Karunamaya bouwt. Door de jongere generatie op te leiden in de ambacht, verzekert hij het voortbestaan van de kennis die hij van zijn voorouders meekreeg.

Bekijk hier uitbereid de finalisten van 2021, 2020 en 2019.


Jury

De kandidaten worden geselecteerd door een internationaal ICH jury panel bestaande uit UNESCO en immaterieel-erfgoedexperts. Op 1 augustus 2022 worden de finalisten van dit jaar bekend gemaakt.

Vorig jaar zetelde Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed, als voorzitter van de jury. In 2020 was ze ook jurylid.

In onderstaande interview met Jorijn door het Center for Intangible Culture Studies (CICS) in Korea, passeren verdiepende vragen over immaterieel erfgoed. Waarom komt de televisieserie Squid Game aan bod in dit interview? Kunnen kunst en erfgoed elkaar vinden? Wat is de toekomst van immaterieel erfgoed?

 

Beeld in tekst: Dr. Shirinbek Davlatmamadov uit Tajikistan
Hoofdbeeld: Barahi gemeenschap in Nepal