UNESCO lanceert platform voor immaterieel erfgoed in tijden van Coronacrisis
8 mei 2020Gemeenschappen vinden nieuwe, veerkrachtige manieren om immaterieel erfgoed te beleven gedurende de Coronacrisis. Dit werkt vaak inpirerend en creeëert solidariteit tijdens deze verwarrende periode. UNESCO lanceerde een wereldwijde oproep met te vraag om te delen hoe de crisis een invloed heeft op immaterieel erfgoed. Dit resulteert in de lancering van een platform waar je inspirerende verhalen kan ontdekken!
Dankzij de oproep ontving UNESCO interessante verhalen van over heel de wereld. Men blijft niet bij te pakken neerzitten en zoekt naar oplossingen om de crisis te snel af te zijn. Denk aan de live streaming in India van 'Meenakshi Tirukalyanam', de rituele ensenering van het hemelse huwelijk van godin Meenakshi met Shiva, tijdens het Chithirai festival. Of de zoektochten naar de heilige palm dichter bij huis dan ooit, in Venezuela. Ook in Vlaanderen zijn er verschillende praktijken die ontstaan of zichzelf herdenken. Deze brengen wij in kaart aan de hand van een artikel-reeks, die je hier kan lezen.
De ervaringen die UNESCO verzamelt zijn gevarieerd. Het illustreert enerzijds het zware effect van de crisis op immaterieel erfgoed, maar toont ook de veerkracht van gemeenschappen. Zo zien we dat immaterieel erfgoed nog meer dan anders een krachtig middel is voor solidariteit!
UNESCO wil met dit platform vooral inspirerend werken voor alle gemeenschappen. Iedereen wordt uitgenodigd om ook zijn/haar ervaring te delen, zodat het platform kan blijven groeien om zo te leren van elkaar.
Header beeld: © Venuca Evanan, Violeta Quispe y Gaudencia Yupari.
Traditional artists Venuca Evanan, Violeta Quispe Yupari and her mother Gaudencia Yupzri have
developed over the last few weeks a prototype mask that contains traditional designs based on
the heritage of the Ayacucho region.