Zeven nieuwe borgingspraktijken op het Register van Inspirerende Voorbeelden

14 februari 2024

De Vlaamse minister van Cultuur voegt 7 nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Immaterieel Erfgoed is niet-tastbaar erfgoed: kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken. Als we dat erfgoed willen doorgeven aan volgende generaties, dan gaat het erom dit erfgoed ook volop levendig te houden vandaag. Dat noemen we borgen. Omdat borgen belangrijk is, bundelt het Register goede borgingsvoorbeelden die inspiratie bieden bij het koesteren en delen van dit levende erfgoed.

Wat is het Register?

Het Register is een dynamische lijst met best practice voorbeelden. Op die lijst worden inspirerende acties, projecten en programma’s gebundeld die inzetten op het borgen van immaterieel erfgoed. Het is de bedoeling dat erfgoedgemeenschappen, -organisaties en -vrijwilligers leren van elkaars goede voorbeelden.

Jaarlijks kunnen er nieuwe inspirerende borgingspraktijken genomineerd worden voor het Register. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media lanceert daarvoor elk najaar een oproep om voorbeelden te nomineren naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. Een expertencommissie beoordeelt de ontvangen nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in de keuze van inspirerende voorbeelden. De erkende voorbeelden worden voor drie jaar in het Register opgenomen. 

De Stemband

Zeven goede voorbeelden

De 7 nieuwe borgingspraktijken tonen erfgoedgemeenschappen die bewust actie ondernemen om hun erfgoed met anderen te delen en de volgende generaties zin te geven om mee te doen. De praktijken zijn gespreid over Vlaanderen en Brussel. Ze tonen dat diverse initiatiefnemers bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties zoals erfgoedcellen tot geëngageerde vrijwilligersorganisaties.

Op advies van de expertencommissie selecteert de minister de volgende praktijken:

  1. Pigmento vzw: Verven met planten met mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid
  2. Het Zoute Beach Flower Festival
  3. KEMP vzw
  4. De Stemband
  5. De Bouzoukivaart: een publieksactie rond de Bouzoukicultuur
  6. Wivina 2.0
  7. Spoorzoeken wordt geherwaardeerd en ingezet door wetenschappers

Wivina 2.0

Lees meer over het Register van inspirerende borgingspraktijken.

Beelden: De Stemband op Leve immaterieel erfgoed  | © Femke den Hollander - Wivina  | © Wivina 2.0