Aprilgrappen
Over de juiste oorsprong van het gebruik doen verschillende theorieën de ronde, maar al eeuwenlang houden mensen elkaar voor de gek op 1 april. Ook in de media werd dit in het verleden vaak gedaan. Denk maar aan de vacature voor een conciërge voor het klaverblad in Lummen (met een heuse conciërgewoning in het midden van het verkeerscomplex) of de aankondiging dat autofabrikant BMW geen knipperlichten meer zou aanbrengen op hun auto’s, want 'die worden toch amper gebruikt'.
In de huidige tijden van ‘fake news’ en misleidende of foutieve informatie op sociale media lijkt het gebruik wat aan populariteit in te boeten. Enkele jaren geleden nog verklaarde de VRT dat ze met het gebruik zou stoppen.
Maar wie goed of minder goed zocht, kon toch nog heel wat Limburgse voorbeelden vinden anno 2024 in de (online) media. Ik werd er als auteur van deze bijdrage ook zelf slachtoffer van. Een voorzichtige eigen conclusie is dat er bij de aprilgrappen opvallend veel dieren een rol speelden. Een kleine bloemlezing.
De vele regenval zorgde in Alden Biesen blijkbaar voor de waarneming van de ‘Silirpasunus Hesbania’. De ‘Haspengouwse riviervis’ was al meer dan 200 jaar uitgestorven gewaand…
In het Nationaal Park Hoge Kempen werden wandelaars gevraagd hun honden goed aan de lijn te houden, want een koppel Europese flamingo's zouden er zijn neergestreken om te broeden…
Zouden die flamingo’s misschien gespot zijn door een van de vijf speciaal door politiezone Carma getrainde duiven, die uitgerust zijn met camera’s en op die manier een minder opvallend alternatief zijn voor politiedrones?
Dat everzwijnen niet altijd op een negatieve manier in het nieuws komen, bleek in het Emile Van Dorenmuseum. Tijdens de restauratie van een 19de-eeuws schilderij werden verwonderlijk genoeg everzwijnen ontdekt onder lagen verf… of was het toch een aprilvis?
Nog een leuke kwam uit de Lommelse Gazet, met de aankondiging dat er onverwachte fusieplannen waren tussen de Limburgse en Antwerpse gemeenten Lommel en Mol. Naar verluidt lazen duizenden mensen het bericht en deden meerdere van hen al voorstellen voor een nieuwe naam van de fusiegemeente.
Tijdens het schrijven van deze bijdrage werd ik ook bijna het slachtoffer van een aprilgrap. De avond ervoor kreeg ik het bericht dat er in de Karperstraat in Houthalen-Helchteren (N.B.: Die straat bestaat daar wel echt) een 30-jarigen-os geplaatst is en dat we er de dag erna best nog wat foto’s zouden gaan nemen, voordat ie weer verdwenen zou zijn. Het was pas in de auto dat ik begon door te hebben dat ik gefopt was.
*Gebaseerd op een bloemlezing door Pieter Neirinckx, met dank aan Tess Vandeynse en Luk Indesteege.
*Deze inzending kadert binnen het project Beleving. 100 levende gebruiken en tradities in Limburg. Een initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap, in samenwerking met ECRU Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, Werkplaats immaterieel erfgoed, Openluchtmuseum Bokrijk, Heemkring Vaart, Haspengouw. TV vzw, Academie voor Streekgebonden Gastronomie en AVANSA-Limburg.