Koffie met popcorn
De origine van de koffieboon ligt in het huidige Ethiopië. Er bestaat dan ook een typerende koffiecultuur. De Ethiopische gemeenschap in België voert de traditionele Ethiopische koffieceremonie nog steeds uit. Waar deze in Ethiopië dagelijks driemaal per dag plaatsvindt - ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds, is het uitvoeren van de ceremonie in België voorbehouden voor speciale gelegenheden, zoals Pasen of Nieuwjaar, of soms voor bezoek. Per keer worden er drie kopjes koffie gedronken.
Het koffiemoment wordt begeleid door wierook. De geur laat de gasten weten dat er koffie wordt gemaakt. Het heet de gasten welkom. De eerste stap in het bereiden van de koffie is het roosteren van de koffiebonen in een pan. Met die geroosterde bonen wordt rondgegaan, om de gasten te laten genieten van het aroma. Hierna worden de geroosterde bonen gemalen, in Ethiopië gebeurt dit met een houten vijzel, maar meer en meer met een elektrische maler. In België kiest men voor de elektrische variant. De gemalen koffiebonen worden toegevoegd aan water in een typische kan, een ‘Jabena’. Dit mengsel wordt opgewarmd boven een vuur op basis van houtskool. Ten slotte wordt de koffie uitgegoten vanop hoogte in kleine kopjes zonder oor.
Bij de koffie wordt popcorn, noten en graan en brood geserveerd.