Tabaksfeeverkiezing

In Wervik vindt jaarlijks de tabaksfeeverkiezing plaats. Jonge dames tussen 17 en 25 jaar oud strijden doorheen enkele theoretische en praktische proeven om het kroontje. Een klassieke missverkiezing is het allerminst. Het is dan ook eerder een folkloristisch evenement. De kandidates worden getest op hun kunde tijdens het naaien van tabaksbladeren, rollen van sigaretten en een theoretische proef rond de lokale geschiedenis en - ondertussen in mindere mate - de tabaksnijverheid.

Kandidates aanmoedigen om sigaretten te rollen lijkt misschien vreemd in tijden van tabakspreventie. Tabak en Wervik zijn echter sterk met elkaar verbonden. Hoewel de teelt de laatste jaren achteruitging is het nog steeds de enige regio in België waar op grote schaal tabak wordt verbouwd. Dit verklaart waarom al sedert 1962 Wervikse jongedames strijden om het kroontje. De verkiezing zelf ontstond naar aanleiding van de jaarlijkse tabakstentoonstelling. Tot enkele jaren geleden was de verkiezing verbonden met de Oogstfeesten, nu staat de verkiezing op zich. De winnares en haar twee eredames mogen de stad een jaar lang vertegenwoordigen als ambassadrices.