Erfgoed voor doeners: Immaterieel erfgoed en gemeentelijk beleid

Erfgoed voor doeners

Veel mensen zijn haast dagelijks bezig met immaterieel erfgoed. Ze nemen bijvoorbeeld deel aan carnaval, leven toe naar Nieuwjaar, kijken uit naar de intrede van Sinterklaas, geven cadeautjes bij het Suikerfeest, lopen binnen in een ambachtenatelier of gaan met hun kinderen naar een poppenspel. 

Ook heel wat lokale besturen zijn in de weer met erfgoed. Alleen richten hun bestaande initiatieven zich vaak nog voornamelijk op monumenten en collecties. Zo hebben ze bijvoorbeeld hun eigen patrimonium, beheren een archief of zelfs een museum. Ze nemen deel aan Open Monumentendag en Erfgoeddag, organiseren erfgoedwandelingen of bieden ondersteuning aan erfgoedverenigingen. 

Deze brochure legt daarom uit wat immaterieel erfgoed is en waar het ook in jouw gemeente schuilgaat. Daarna focust ze op wat lokale besturen kunnen doen om traditiedragers te ondersteunen. Een investering in immaterieel erfgoed is immers een win-winverhaal waarvan de gemeente mee de vruchten plukt. 

Download hier de brochure 'Erfgoed voor doeners'.

Doe je graag ook internationaal inspiratie op voor je gemeentelijk beleid? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze Noorderburen. Ook in Quebec (Canada) ontwikkelden ze een interessante gids

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst