Webdossier immaterieel erfgoed & duurzaam toerisme

Culturele tradities en gebruiken worden graag gepromoot als bestemmingen voor toeristen. Zeker wanneer de praktijk wordt ingeschreven op een Inventaris van het immaterieel erfgoed van een land, of op één van de internationale Unesco-lijsten van het immaterieel erfgoed. Toerisme kan het borgen en kansen van deze immaterieel-erfgoedpraktijken bevorderen, maar (massa)toerisme kan ook schaden. 

Hoe vind je een balans tussen het ontwikkelen van toerisme en het koesteren en voortleven van immaterieel erfgoed? Hoe kun je de praktijk en het welzijn van de betrokken gemeenschap beter vrijwaren? Het zoeken naar dat evenwicht en een goede samenwerking zijn belangrijk voor het borgen van de levende praktijk en voor het welzijn van de betrokken gemeenschap.  


Webdossier voor het ontwikkelen van jouw toerismeproject 

Het internationale ICH NGO Forum lanceert een speciaal webdossier met tips en tools voor het ontwikkelen van toerismeprojecten met immaterieel erfgoed, en Werkplaats immaterieel erfgoed zette de schouders onder dit project als trekker vanuit het Forum. 

Werk jij in de erfgoedsector of in toerisme, of ben je actief in een NGO, als beleidsmedewerker? Maak je deel uit van een gemeenschap of groep die zijn immaterieel erfgoed borgt? Het webdossier bespreekt de grote vraagstukken en uitdagingen, en deelt voorbeelden van initiatieven uit de hele wereld op het gebied van duurzaam toerisme met 'living heritage'. Deze nieuwe webstek verrijkt en inspireert je bij toekomstige initiatieven, en stimuleert dialoog en samenwerking.

Het staat ook voor een dynamisch platform dat mensen en initiatieven samenbrengt in een lerend netwerk rond duurzaam toerisme met immaterieel erfgoed. Je kan er zo steeds ook terecht met nieuwe info, vragen of voorstellen. Je bent kortom van harte uitgenodigd om er in dit internationale netwerk méé te doen, te delen en te leren.

Op 27 oktober 2022 werd het webdossier internationaal gelanceerd met een presentatie en panel van experten en initiatiefnemers, waaronder Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed. Bekijk hieronder de video van de lancering.

Vlaamse beiaardcultuur, garnaalvissers te paard in Oostduinkerke en Handmade in Brugge | © Femke den Hollander, Sofhie Legein en Erfgoedcel Brugge

Trefwoord:
Meer weten:

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst