Collodium gebaseerde 19de-eeuwse fotografische technieken

Nu iedereen foto’s neemt met zijn smartphone, grijpen fotografieliefhebbers steeds meer terug naar het oude ambacht van de natte-plaat-collodiumfotografie. Die methode van fotograferen werd in 1851 uitgevonden en was tot in de jaren 1880 de meest gebruikte techniek.

Ga naar blog

Bij collodiumfotografie maakt de fotograaf een glas- of aluminiumplaat lichtgevoelig door er collodium op te gieten –  een vloeistof gemaakt door schietkatoen op te lossen in alcohol en ether – en die daarna in zilvernitraat te dompelen. Eenmaal lichtgevoelig wordt de plaat blootgesteld aan licht in de camera en vervolgens ontwikkelt in een oplossing van ijzersulfaat. Het hele proces moet gebeuren voordat het collodium droog is. Dat is niet eenvoudig maar wie de juiste techniek beheerst, kan geweldige foto’s maken.

Portretfotograaf Wouter Elsen en leraar beeldende vorming Ward Collin zijn gefascineerd door oude fotografische processen. Ze hebben al veel geëxperimenteerd met collodiumfotografie maar willen hun knowhow naar een professioneel niveau tillen. Daarom doen ze beroep op fotograaf Jeroen de Wijs.

Na zijn opleiding Biochemie, studeerde Jeroen Fotografische Vormgeving. Uit liefde voor educatie, ambacht en geschiedenis, stichtte hij een kunstenaars- en onderzoekspraktijk. Hij grijpt terug naar de essentie van fotografie en bouwde o.a. zijn eigen natte-plaat-collodiumcamera. Onder de naam ‘The Collodion Academy’ organiseert hij ook workshops over collodiumtechnieken.

18 maanden lang deelt Jeroen zijn kennis en ervaring met Wouter en Ward. Samen gaan ze opzoek naar moderne artistieke toepassingen voor de 19de-eeuwse techniek. Ze voeren diepgaand onderzoek naar collodium en aanverwante technieken. Wouter en Ward hopen op hun beurt het vakmanschap van de collodiumfotograaf te kunnen delen met andere enthousiastelingen.  

Looptijd traject

1 januari 2023 - 30 juni 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek

Leerling(en)

  • Wouter Elsen

Externe links