Hoe staat het met Crafting Futures? Verslag van stakeholderbijeenkomst 2025
5 april 2025Op 1 april hield het Crafting Futures-project de jaarlijkse bijeenkomst met alle partners en stakeholders in Antwerpen, voor een stand van zaken van het onderzoek. Enkele take-aways van een boeiende ontmoeting.
Positiepaper rond ambachtseducatie
Het afgelopen jaar ging de werkgroep Educatie actief van start. Onderzoeker Tim Dierickx presenteerde inzichten en conclusies in de positiepaper rond educatie. Het document kan opgevat worden als een brede verkenning van diverse vormen van ambachtseducatie in Vlaanderen en Brussel. In eerste instantie is de paper een vertaling van de stemmen van de partners die betrokken zijn bij ambachtseducatie.
Daarnaast zal het een belangrijk startpunt zijn voor verder onderzoek. Enkele vragen die worden geadresseerd: welke verschuivingen vonden de afgelopen 20 jaar plaats en welke uitdagingen liggen er voor de toekomst? Waar liggen eventuele kansen, uitdagingen of hiaten? Het document wordt momenteel gefinaliseerd en zal kort voor de zomer gepubliceerd worden.
Rapport Maker Spaces
Onderzoeker Vic Bervoets bracht het afgelopen jaar het brede veld van Maker Spaces, Fablabs, maakplaatsen en deelateliers in kaart in Brussel en Vlaanderen. Sinds een tiental jaar is de opkomst van deze nieuwe maakplekken in sterk stijgende lijn maar een duidelijk beeld van de verschillende spelers, hun onderlinge relaties en inzicht in dynamiek in het veld ontbreken nog. Het rapport tracht een situatieschets te maken van het huidige ecosysteem. Het geeft een blik op de uiteenlopende praktijken, organisatievormen, financieringswijzen, missies en visies, opgebouwde netwerken... die zich in dit Vlaamse en Brusselse veld bevinden.
Hierbij valt de diversiteit van praktijken die zich identificeren met het concept Maker Space op. Daarnaast is er een duidelijke fragmentatie betreffende relaties van Maker Spaces met beleids(actoren) over verschillende niveaus en beleidsdomeinen heen. Ook dit document zal binnenkort gepubliceerd worden, na verdere afstemming met de werkgroep Maker Spaces.
Binnenkort wordt dit gebundeld in een rapport dat een situatieschets maakt met onder meer de uiteenlopende praktijken, organisatievormen, financieringswijzen, missies en visies en opgebouwde netwerken.
Actie-onderzoek
Naast vier PhD-onderzoekers bestaat het onderzoeksteam van Crafting Futures ook uit drie Actie-onderzoekers. Twee van hen, Andrea Cammarosano en Pierre-Antoine Vettorello gaven alvast een vooruitblik op hun ideeën en geplande projecten die van start gaan volgend najaar. Het onderzoek van Andrea, verbonden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is gelinkt aan het economische luik van het project en kijkt naar manieren waarop lokale ambachtspersonen ingebed zitten in bestaande netwerken rond mode en textiel en hoe deze netwerken niet alleen business models en waardecreatie maar ook creativiteit toevoegen.
Pierre-Antoine Vettorello (Sint Lucas Antwerpen) spitst zich in zijn onderzoek toe op de verbindende kracht van ambacht om kwetsbare groepen of jongeren samen te brengen en stelt de vraag hoe we ambachtelijke tradities van nieuwkomers of migrantengemeenschappen meer ruimte kunnen geven. Het onderzoek zal in de vorm van workshops ontwikkeld worden met participanten en partners.
Maatschappelijke impact
Begin 2028 rondt het project af met de Crafting Futures Conferentie en een wervende en activerende publicatie die alle onderzoek, inzichten, tools en aanbevelingen bundelt. Hierbij ligt de focus op vier grote pijlers:
1) onderwijs en kennistransmissie
2) het versterken van de economische positie van ambachters
3) beleidsadvies op stedelijk en regionaal niveau
4) een roadmap voor een 'Crafts Council' Vlaanderen
Rol van Werkplaats immaterieel erfgoed
Crafting Futures is een grootschalig interdisciplinair onderzoek met vele partners in Vlaanderen. De inzet is het versterken van ambachten in Vlaanderen. Wij zijn met Werkplaats immaterieel erfgoed partner en onze coördinator @Jorijn Neyrinck werkt als onderzoeker mee.