OPROEP: een (Paas)eitje voor vrede! Pysanky voor Oekraïne
30 maart 2022"Er is een oude legende dat zolang pysanky worden gemaakt, het kwaad niet zal zegevieren in de wereld"
Momenteel trekken miljoenen Oekraïeners, vrouwen, kinderen, families weg uit hun thuisland. Op de vlucht voor de oorlog, veelal hun hele hebben en houden achterlatend.
In april wordt nu wereldwijd een solidariteitsactie opgezet: #ICHpysankyforpeace
Want april is de maand waarin Pysanky de lente aankondigt in Oekraïne: de eeuwenoude traditie van veelkleurige beschilderde (paas)eieren die in deze tijd van het jaar overal opduiken. De traditie draagt de waarden en betekenissen van veerkracht, nieuw leven, voorspoed, genezing en bescherming in zich, en het afweren van 'het kwade'
Miljoenen mensen zijn op de vlucht, maar tradities worden door mensen belichaamd en reizen over de grenzen mee!
Een oproep om overal ter wereld de komende weken PYSANKY te maken, te doen en te delen.
Als symbolisch gebaar, van solidariteit, troost en hoop! En om alle ontheemde kinderen en families in deze grauwe maanden overal welkom en ook heel even thuis te laten voelen, waar ze ook zijn. En met de eeuwenoude boodschap van verzet tegen het kwade.
Aan iedereen! ... Alle steden en gemeentes, verenigingen, scholen, jeugdbewegingen, of gewoon thuis aan de keukentafel... aan iedereen die een ei in de koelkast heeft:
Waar je ook bent: MAAK & DEEL PYSANKY in APRIL!
Beschilder eieren met de klas of met de scouts, leg geschilderde eieren in het park en op de pleinen, of verkoop eieren om met de opbrengst de vluchtelingen te steunen... En vooral: laat je geschilderde eieren van overal ter wereld viraal gaan via sociale media met deze gedeelde hashtag:
#livingheritageforpeace #ICHpysankyforpeace
Een initiatief van Werkplaats immaterieel erfgoed
ikv. ICH NGO Forum die zich met een netwerk van honderden NGOs internationaal inzetten rond immaterieel erfgoed in de wereld samen met UNESCO -
Tradities rond het kleuren en geven van eieren bestaan in heel veel landen en culturen, onder meer in Centraal- en Oost-Europa. De traditie heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld (bijvoorbeeld als paastraditie vandaag), waardoor er een rijke en cultureel diverse interpretatie aan deze actie kan worden gegeven, waarin tradities ook gedeeld en gevierd worden over de grenzen en in culturele diversiteit.
Zoek je inspiratie?
Kom hier meer te weten over de traditie.
Oekraïense artieste Maria Primachenko ging aan de slag met de volkskunst en de symboliek van Pysanky.
Lees hier een artikel van My Modern Met over Pysanky.
Beeld: Beschilderde pysanky | © Renphoto