In beeld: achter de schermen van de Virga Jessefeesten

27 augustus 2024

De Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten zitten er weer op. Twee weken lang vierden Hasselaren met drie ommegangen, versierde rotten, erwtensoep en tal van andere activiteiten. Nu Hasselt weer zeven jaar moet aftellen naar de 48ste editie, blikken we graag even terug met enkele beelden. Wij stuurden namelijk twee fotografen naar Hasselt om de Virga Jessefeesten in beeld te brengen.

Immaterieel erfgoed is niets zonder een erfgoedgemeenschap die het doorgeeft. Daarom vroegen wij fotografen Tom Herbots en Tine Van de Vel om zich te focussen op de beleving en dicht bij de mensen achter het immaterieel erfgoed te blijven. Dat leverde prachtige foto’s op die een blik vóór maar ook achter de schermen geven.

Erwtensoep bij de Langeman

Fotograaf Tom Herbots ging langs bij de traditionele erwtensoepbedeling, steevast de maandag na de eerste ommegang. De opvallendste gast was Don Christoph, de Langeman van Hasselt, die enkel buiten komt bij een ‘zeveste joar’ en voor de blijde intrede van een nieuw staatshoofd. Geen enkele Hasselaar die dit wil missen dus.

Let op de vrouw die de mantel van de Langeman goed trekt voor hij vertrekt, de man die zijn duim opsteekt om te tonen dat de soep lekker is, de hoeven van de paarden die nog worden ingevet voor vertrek, de talrijke smartphones die de Langeman de komende zeven jaar digitaal willen koesteren, de journalist die enthousiast een man in kar interviewt, de jonge Hasselaars met roze zonnebril en kattenoortjes die mee komen proeven van de traditie, de gemeentewerker die onder de kar van de Langeman kruipt, de agent die het verkeer regelt en het zichtbare plezier dat overal van de foto’s spat.

 

Een regenachtige ommegang

Het onweer dreigde roet in het eten te gooien maar de laatste Virga Jesseommegang in stad Hasselt kon dan toch uitgaan. Met doorzichtige regenponcho’s en een stevige dosis doorzettingsvermogen trotseerden 1.400 deelnemers het regenweer. Ruim 22.000 bezoekers zakten af naar de binnenstad om een laatste keer te genieten van de ommegang. Het toont nog maar eens de passie van de Hasselaars voor hun immaterieel erfgoed.

Speciaal voor de avondeditie zorgden de wagenbouwers ervoor dat alle wagens passend verlicht door de straten reden. Samen met de verlichting in de versierde straten en het regenweer, werd de laatste ommegang de meest stemmige. En dat zie je ook op de foto’s van Tine Van de Vel. 

Voorbereiding voor de laatste Virga Jesseommegang. | © Tine Van de Vel in opdracht van Werkplaats immaterieel erfgoed